Direct nadat de Nederlandse regering op 7 december 2012 de Tweede Kamer had geïnformeerd over haar besluit twee Patriot-eenheden naar Turkije te sturen, werd in Enschede de tijdens de Golfoorlog van 1990/91 opgerichte initiatiefgroep "Oorlog is geen Oplossing" die voor het laatst actief was rond de Irak-oorlog van 2003 gereactiveerd. Op de donderdagavonden 13, 20 en 27 december en 3 en 10 januari werden protestacties tegen de zending van Patriots naar Turkije georganiseerd op het "Ei van Ko" (het plein voor het stadhuis) te Enschede en op maandag 7 en vrijdag 11 januari waren we present bij protestacties op de stoep van het Ministerie van Defensie in Den Haag respectievelijk bij het bezoek van de Duitse minister van Defensie aan het Werner von Siemens Gymnasium in Gronau.
Op 28 december 2012 plaatste de Tubantia onderstaand artikel naar aanleiding van de derde protestactie op 27 december 2012:
Op 28 december 2012 plaatste de Tubantia onderstaand artikel naar aanleiding van de derde protestactie op 27 december 2012:
"Ze stonden er gisteravond voor de derde keer deze maand. Tientallen mensen van verschillende Enschedese organisaties, die het bij het "Ei van Ko" in hartje Enschede over één ding eens zijn: "Oorlog is geen oplossing", zoals het deze avond groot op een van de spandoeken staat.
"Dat is het eigenlijk nooit", zegt Jan Schaake, "En dat geldt ook voor Syrië." Hij demonstreert daarom met de andere leden van het platform "Oorlog is geen oplossing" tegen het sturen van Patriot-raketten naar Turkije.
Het Nederlandse parlement besloot vorige week tot het sturen van de afweersystemen. In januari worden ze overgebracht, is de bedoeling. Om Turkije tegen een eventuele Syrische aanval te beschermen.
"Maar dat officiële argument is een leugen", zegt Nazim Eskili van de Turks-Mediterrane Alawitische Vereniging. "Er is geen reden een Syrische aanval te vrezen. De Patriots maken deel uit van een Amerikaanse poging alle landen in het Midden- Oosten te verzwakken."
Jan Schaake van "Enschede voor Vrede" is net als Rik Min van de NCPN om een andere reden tegen het sturen van de Patriots naar Turkije. "De Turkse premier Erdogan steunt het verzet in Syrië. Wij zijn bang dat wij, door steun aan Turkije, een oorlog worden ingerommeld. Net zoals dat ook in de Golfoorlog is gebeurd."
Het is bovendien onterecht dat de Syrische president Assad als een dictator wordt beschouwd, vindt Sonja van den Ende, Statenlid voor de SP in Zwolle. De SP in Enschede steunt, net als GroenLinks, het protest tegen de Patriots niet.
Zij wel. "We moeten niet vergeten dat Assad een seculiere staat leidt, waarin niet-islamitische minderheden hun geloof redelijk vrij kunnen belijden." Ze is jaren getrouwd geweest met een alevitische Syriër en kent de situatie in het gebied uit eigen ervaring. De alevieten vormen een gematigde stroming binnen de islam. "Erdogan steunt daarentegen de jihadistische islamieten tegen Assad. Minderheden als de alevieten, maar ook de Syrisch-orthodoxe christenen, moeten bang zijn voor wat er gebeurt als die aan de macht komen in Syrië. Er zijn al hele alevitische dorpjes in Syrië uitgemoord en niet door Assad.
Ook Ahmet Yilmaz is vooral bang voor wat er na Assad zou kunnen komen. "Niemand hier is voor een dictator. Maar oorlog heeft niets opgelost in Irak of in Libië. Er is al een wapenembargo tegen Syrië, en een economisch embargo. Dat werkt. Wat er nu moet komen is een staakt-het-vuren en onderhandelingen in Syrië. Geen Patriots."
Copyright (c)2012 De Twentsche Courant Tubantia 28/12/2012
Hi there friends, its impressive post concerning educationand fully defined, keep it up all the time.
BeantwoordenVerwijderenMy web-site :: Ricky Salvador