vrijdag 17 mei 2013

Solidariteitsactie met Reyhanli

Aanstaande zaterdag 18 mei zal de Initiatiefgroep “Oorlog is geen Oplossing” Enschede van 15 tot 16 uur op het Ei van Ko in Enschede een solidariteitsactie houden met Rayhanli. Het is dan precies één week geleden dat deze stad op de Turks-Syrische grens werd getroffen door een dubbele aanslag. Een aanslag die volgens ingewijden tot veel meer dodelijke slachtoffers heeft geleid dan de Turkse regering wil toegeven die ook zorgvuldig de media op grote afstand houdt van de plek van de aanslag en de meeste sporen inmiddels heeft uitgewist. Terwijl de Turkse regering de daders in de hoek van de Syrische regering zoekt en haar vermeende medestanders in linkse Turkse kring, houdt de bevolking van Turkije die Turkse regering verantwoordelijk vanwege de openlijke steun aan de gewapende oppositie die juist in en rond Rayhanli tal van bases had. Het gaat hier om de bevolking van heel Turkije (er waren demonstraties in o.a. Istanbul en Ankara), maar nog meer in het bijzonder om die van de Hatay-provincie met een gemengd Turks-soennitische en Arabisch-alawitisch bevolking en om die van Rayhanli zelf (een grotendeels soennitische stad in de Hatay-provincie).
Als “Oorlog is geen Oplossing”, waar ook de Turks-Mediterrane Alawitische Vereniging TAAB en de Samenwerkende Democratische Organisaties die beide veel leden hebben die juist uit de regio rond Rayhanlin afkomstig zijn, hebben we rond de jaarwisseling ook geprotesteerd in de stationering van Patriot-raketten in deze regio omdat, volgens de toen uitgedeelde pamfletjes, geen verdere bewapening in Turkije, maar juist het aansturen op vrede in Syrië veiligheid biedt. De aanslag van afgelopen weekend onderstreept de waarheid van die stelling.

Aanstaande zaterdag zullen we op het Ei van Ko gaan staan met het bestaande spandoek van Oorlog is geen Oplossing, een spandoek "Solidariteit met Rayhanli" en verder met zwarte rouwbanden. Deze zullen ter plaatse beschikbaar zijn. Omdat we juist het leed dat de oorlog teweegbrengt willen benadrukken, roepen we de deelnemers op om (Turkse, Syrische of andere) vlaggen die middag thuis te laten.

Nu is al zichtbaar dat de Turkse regering deze bomaanslag in Rayhanli wil gebruiken om de internationale gemeenschap op te roepen militair in te grijpen in Syrië. Aanstaande zaterdag willen wij naar aanleiding van de aanslag in Rayhanli oproepen tot een beëindiging van het geweld om al doende te voorkomen dat de sektarische strijd die thans in Syrië woedt overslaat naar de buurlanden.
 
Op zaterdag 18 mei zullen ook in Turkije diverse protestacties plaatsvinden.

Hieronder foto's van de solidariteitsactie in Enschede waaraan zo'n 50 mensen deelnamen. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten