dinsdag 5 april 2016

VS geven nieuwe militaire hulp aan Kiev, onze nieuwe bondgenoot volgens het EU-Associatieverdrag

De Amerikaanse vice-president Joe Biden heeft aan Porosjenko nieuwe militaire hulp toegezegd ter waarde van 335 miljoen dollar. Een nuttige herinnering voor diegenen die ons dagelijks toeroepen dat het Associatieverdrag alleen maar over handel gaat—hoewel de laatste dagen een verschuiving is waar te nemen richting 'de jeugd van Oekraine' die 'op ons rekent'. 


Hierboven een deel van de 'jeugd van Oekraine' dat in het oosten het handwerk doet in de burgeroorlog. Dit zijn dan de 'nationalisten' over wie in onze media hooguit een enkel sussend woord wordt gezegd—in een debat in Delft gisteren noemde Kati Piri van de PvdA de moord op anti-Maidandemonstranten in Odessa in mei 2014 een 'samenzweringstheorie'. 


Biden heeft herhaaldelijk geklaagd dat hij vaker met Porosjenko spreekt dan met zijn vrouw, maar dat is niet de enige connectie met zijn familie. Zijn zoon is directeur bij Burisma Holdings, de grootste gasproducent van Oekraine. Eigenaar is Kolomoisky, de eigenaar van de grootste bank van het land, Privatbank, van olie- en gasopslag en van de enige raffinaderij en nog veel meer.

Na Porosjenko was Kolomoisky de grote overwinnaar van de coup van februari 2014, al zijn er verschillen. Porosjenko moet zich ten aanzien van Rusland enigszins gedeisd houden omdat hij daar belangrijke economische belangen heeft. Daarnaast, zo is nu door de 'Panama papers' bevestigd, is hij druk het schuiven met zijn miljarden, o.a. via Cyprus en Nederland.

Kolomoisky daarentegen is onder de oligarchen de belangrijkste vertegenwoordiger van de oorlogspartij. Hij financiert de hierboven afgebeelde eenheden, het Azov, het Aidar, zijn eigen Dnipro-1 en Dnipro-2 en nog andere, ultranationalistische en fascistische milities die het vuile werk doen in het oosten en er af en toe voor de baas ook een letterlijk 'vijandige overname' tussendoor doen.

Nu Kolomoisky en Porosjenko, na een eerdere aanvaring, weer dichter bij elkaar zijn komen te staan omdat Jatsenjoek het veld moet ruimen als premier, komt de nieuwe Amerikaanse militaire steun goed van pas.

De nieuwe hulp is bedoeld om het Oekraiense leger, de Nationale Garde (waarin Kiev probeert de extremistische bataljons te integreren zodat ze zich niet meer onverwacht tegen deze of gene oligarch of de regering kunnen keren), en de grensbewaking te versterken.

Natuurlijk heeft Biden gewaarschuwd dat de strijd tegen de corruptie moet worden opgevoerd, naast de door het IMF geeiste 'hervormingen' (afschaffen van subsidies, bezuinigingen, privatisering, liberalisering).

Maar die corruptiebestrijding zal geen eind maken aan de macht van de oligarchen, die met zwendel en verduistering, en in veel gevallen moord en doodslag, hun bezit hebben verworven.

Niet alleen Porosjenko is actief met schaduwfirma's in belastingparadijzen, ook de andere oligarchen maken deel uit van die netwerken. Netwerken die weer vertakt zijn in het Westerse bankensysteem.

En die banken financieren ook weer politici die in onze media helemaal niet met corruptie worden geassocieerd, zoals Hillary Clinton, die nog steeds weigert de teksten vrij te geven van voordrachten die ze voor Goldman Sachs en andere Wall Street-firma's heeft gegeven—en dan niet voor een fles wijn, maar voor vergoedingen met zes cijfers.

De Oekraiense oligarch Viktor Pintsjoek, een van de drie of vier rijkste mannen in zijn land, is de grootste buitenlandse donor van de Clinton Global Initiative, de familiestichting van Bill en Hillary.

Zou iemand werkelijk denken dat de door het Westen verlangde corruptiebestrijding de macht van deze lieden in Oekraine zal inperken?
Dat kan alleen een mobilisatie van de democratische krachten in het land, en die zijn door de burgeroorlog en de verarming zwakker dan ooit.

Daarom is het woord deze keer aan ons.

Kees van der Pijl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten