maandag 17 oktober 2016

Wordt MH17 ons 9/11? (17). De rapporten van RVV en JIT waren in grote lijnen al geschreven op 17 en 18 juli 2014


Na de presentatie van het JIT rapport twee weken geleden zullen de meesten van ons onwillekeurig denken dat de conclusies daarvan het resultaat zijn van twee jaar hard werken. Zelfs als de uitkomst in wezen tot stand is gekomen onder leiding van de beruchte Oekraïense inlichtingendienst SBU, dan nog moeten we erkennen wat een enorme hoeveel taai onderzoekswerk erin is gestoken. Denk alleen eens aan het afluisteren van al die banden, zo'n 3500 uit een totaal van 150 000, in een nauw kantoortje in Kiev, en in talen die je niet kent! 

In feite is het verhaal dat nu is gepresenteerd bijna onveranderd gebleven sinds 17 en 18 juli 2014. Om te begrijpen waarom het JIT-rapport niet echt afwijkt van dat van de Raad voor de Veiligheid van oktober 2015, en waarom gedurende de hele twee jaar durende periode van de ramp tot afgelopen week, de media die het uiteindelijke bewijs als 'onomstotelijk' hebben bejubeld, ook nooit iets anders hebben gezegd (een Buk uit Rusland aangevoerd en weer teruggereden na het neerhalen van vlucht MH17), hoeven we alleen maar terug te gaan naar de fatale datum 17 juli 2014. 

Direct na het neerhalen kwam Anton Gerasjenko, woordvoerder van het ministerie van binnenlandse zaken in Kiev en lid van de Nationale Veiligheids- en Defensieraad (het hart van de anti-Russische oorlogspartij) op zijn Facebook-pagina voor de dag met de breed verspreide foto van een wit rookspoor tegen een heldere blauwe hemel.


De foto ging vergezeld van de tekst, 



Poetin! Jij en je handlangers zullen niet aan het Internationale Hof ontsnappen. Dit is een foro van het rookspoor achtergelaten na de lancering van de Buk-raket. Gemaakt een paar minuten in het derde district van Torez, van west naar oost. Duizenden mensen zagen de lancering en de baan van de raket die je zo liefdevol aan de door jou gesponsorde terroristen had gegeven!

Nu was het volgens alle bronnen op de 17de bewolkt, met gebroken cumulus bewolking afgewisseld door stukjes blauw; en in de door Gerasjenko aangegeven richting was er zelfs een aaneengesloten wolkendek. Ook heeft niemand van de 'duizenden mensen die de lancering zagen' zich als getuige gemeld (iets anders is dat er een animatiefilm wordt gemaakt waarna mensen wordt gevraagd of ze zoiets een paar jaar eerder hebben gezien, want sommigen zullen dan ja zeggen, zeker als ze weten wat er op het spel staat). 

Toen er een paar jaar geleden onverwacht een komeet uit de stratosfeer in een verafgelegen, bijna onbewoond gebied in Siberië neerkwam, waren er diverse mensen die met hun mobieltje een foto maakten, die weer uitgezonden werden door Russia Today. Maar in het dichtbevolkte gebied waar dan de beweerde lancering van de Buk plaatsvond, dacht kennelijk niemand eraan om dat vast te leggen. Toch is dat het zwaarste luchtdoelprojectiel uit het Sovjet-arsenaal, een raket die zijn dodelijke missie aankondigt met een knal die tot kilometers in de omtrek te horen is. Wij even geluk dat Gerasjenko zijn camera bij de hand had! Want zijn foto wordt in alle westerse media tot de dag van vandaag trouw gereproduceerd.

 
Nog steeds op de 17de plaatste Gerasjenko een foto van een Buk lanceerinstallatie op zijn Facebook-pagina, met de tekst, 'hier is nog meer bewijs voor het Internationale Hof: a Buk installatie kwam vanocht door de stad Torez gereden!' De volgende dag, 18 juli, kon hij onthullen dat de Buk-lanceerinstallatie terug in Rusland was 'om vernietigd te worden'.

Wat daar de logica van zou kunnen zijn werd er niet bij verteld, maar Gerasjenko's baas, minister van binnenlandse zaken Arsen Avakov, rapporteeerde op zijn eigen Facebook-pagina (nog steeds op de 18de) dat een ‘raketsysteem op rupsbanden zich in de richting van Krasnodon verplaatste, naar de grens met de Russische Federatie' om tien voor vijf 's ochtends op 18 juli. 'We moeten aannemen dat dit het BUK”-raketsysteem is dat gisteren op het burgertoestel Amsterdam-Kuala Lumpur heeft geschoten'.

De Buk lanceerinstallatie die 'naar Rusland terug vluchtte' had er in dat geval 12 uur over gedaan om de korte afstand 'naar huis' af te leggen. Om zich niet onbetuigd te laten kwam de Amerikaanse ambassade in Kiev de volgende dag met de claim dat vlucht MH17 'was neergehaald door een SA-11 luchtdoelraket vanuit gebied in Oost-Oekraïne dat door separatisten wordt beheerst.'

En dat was en is gebleven het 'onomstotelijke bewijs', want zo noemden de New York Times en de Nederlandse kwaliteitskranten het op 29 september nog steeds. Alleen het wat meer populistische AD ging nog een stap verder met de oproep, 'En nu de daders pakken!'

Nader onderzoek van de foto's en video's van Buk lanceerinstallaties die door stadjes reden dan wel op een dieplader werden getransporteerd, bracht allerlei problemen aan het licht, m.n. op het punt van de seizoenen zoals een bloeiende vlierbesstruik langs de weg (die normaal in mei bloeit en vanaf juni zwarte bessen heeft), en zelfs verschillende opnames met kale bomen op de achtergrond (zie de fotosectie in Niemöllers MH17 boek). Waarom een Russische Buk-lanceerinstallatie de hele weg vanaf het militaire district Rostov zou hebben afgelegd op een gestolen dieplader om een enkele raket af te vuren met onzeker resultaat, werd nooit uitgelegd.

Alle vragen die zijn gerezen rond het JIT-rapport zijn in wezen al gesteld vanaf de 17de juli. Is een van de beangstigende aspecten van de zaak niet dat al de politici en media in het westen die elkaar nu al twee jaar het geraaskal van Gerasjenko en Avakov zijn blijven opdissen, op een dag onder ogen zullen moeten zien dat het mogelijk niet eens een Buk is geweest? Wordt vervolgd.

Kees van der Pijl

1 opmerking:

  1. Hartelijk dank voor de plaatsing van bovenstaande publikatie! ( Trouwens ook voor de eerdere publikaties) In de waan van alledag, goed te constateren dat er een ander geluid: door goede theoretische onderbouwing en onderzoek mogelijk, en ook wenselijk is. De officiële lezing laat te wensen over, rammelt blijkbaar aan alle kanten.

    BeantwoordenVerwijderen