zondag 6 november 2016

Het Westen kan maar niet stoppen met het afzetten van regeringen


Al enige tijd is de Verenigde Staten doende om de zogenaamde campagne tegen de Islamitische Staat om te zetten in een campagne om zelf vaste voet in de Syrische burgeroorlog te krijgen. Nadat Rusland, Iran en Hezbollah Assad te hulp zijn gekomen—mogelijk niet zozeer om het staatshoofd te redden als wel de staat zelf—is het Westen onder leiding van de VS op het verkeerde been gezet, en moest het in Syrië zijn toevlucht nemen tot verraderlijke acties die dan weer als vergissingen werden verkocht. 


Dit betreft natuurlijk op de eerste plaats de langdurige luchtaanval op Deir Ezzor, ten zuidoosten van Raqqa aan de Euphraat, half september. Men zal zich herinneren dat daarmee een eind werd gemaakt aan het staakt het vuren dat door de VS en Rusland was overeengekomen. Deir Ezzor viel in handen van ISIS door deze duidelijk in overleg met de terroristische organisatie gepleegde aanval, waarbij de hardliners in het Pentagon duidelijk maakten geen fiducie te hebben in de overeenkomst van Kerry met Lavrov. Terwijl de Russen probeerden de urenlange aanval te onderbreken door op te bellen, werd de telefoon niet opgenomen 'omdat men geen telefonische boodschappen verwachtte'. Dit was natuurlijk volstrekt gelogen, het was een vooropgezette tactiek om ervoor te zorgen dat de rebellen een steunpunt konden veroveren op het regeringsleger zodat vervolgens de aanval op Raqqa kon worden ingezet.Het doel van een verovering van Raqqa in het oosten van Syrië is om een stad te hebben (in normale tijden een met 300 000 inwoners) waar een anti-Assad-regering kan worden uitgeroepen die als verlengstuk van Washington gaat opereren. Dat de scheidslijn tussen de jihadisten en de zogenaamde gematigde oppositie in werkelijkheid niet bestaat, is algemeen bekend. Wapens die aan de gematigden worden geleverd worden voor het grootste deel weer doorverkocht aan de jihadisten, en de 'gematigden' hebben zelfs een gruwelijke video verspreid waarin zij een kind met een mes onthoofden om te laten zien dat ze van hetzelfde laken een pak zijn.

Ashton Carter, de hard-line minister van defensie in Washington, had op 13 januari al uitgelegd dat Mosul en Raqqa de twee doelen van de Amerikaanse strategie waren. Daarvan wilde hij ook niet afgebracht worden door de Kerry-Lavrov-overeenkomst over een staakt het vuren en daarom liet hij Amerikaanse straaljagers Deir Ezzor bombarderen. Vervolgens moest de strijd om Aleppo zo lang mogelijk volgehouden worden zodat het Syrische regeringsleger dat daar strijdt maar met zijn 100 000 man te zwak is om in verschillende gebieden tegelijk te kunnen vechten, niet in staat zal zijn om de situatie in het oosten, 500 kilometer van waar het in gevecht is, te beinvloeden zolang het bezig is te proberen de tweede stad van Syrië op de jihadisten te heroveren.

De aanval op Raqqa is voor de VS veel belangrijker dan Mosul, omdat Turkije aanspraak maakt op Mosul en Ankara niet van zins is om een Koerdische rol te accepteren nu Erdogan is complete burgeroorlog heeft ontketend tegen de Koerden (door de arrestatie van de parlementsleden van de HDP).

In Raqqa daarentegen is het Syrië van Assad' de tegenstander en de Amerikanen hebben al die tijd volgehouden 'dat hij moet opstappen'—zonder zich verder zorgen te maken over de rampzalige gevolgen die eerdere 'regime change' in Irak of Libië heeft gehad.

Maar nu wil het geval dat de 'gematigden' die tegen Raqqa worden gemobiliseerd ook Koerden zijn, nl. van de Syrische YPG, die nauwe banden heeft met de PKK, de aartsvijand van de huidige regering in Ankara. Dit in tegenstelling tot de Koerden uit Irak die in het beleg van Mosul worden ingezet. Zij (dus de YPG-Koerden) woren geadviseerd door enkele honderden Amerikaanse commando's. Maar Turkije heeft al aangegeven dat het niet zal toestaan dat een strijdmacht die gedomineerd wordt door het YPG, Raqqa inneemt. Maar zonder de Koerden stellen de 'gematigden' helemaal niets voor, dus lijkt een patstelling tussen NAVO- 'bondgenoten' onvermijdelijk.

Zoals aangegeven in de eerdere beschouwing over Deir Ezzor, was de Amerikaanse manoeuvre om het staakt het vuren te torpederen bedoeld om de oorlog gaande te houden tot Hillary die kan overnemen en haar lang gekoesterde wens van een 'no-fly'- zone over in ieder geval oost-Syrië te lanceren (aangezien Russische S-300 en 400 luchtafweerraketten in de gebieden die door het regeringsleger worden gecontroleerd zijn opgesteld met de instructie om iedere niet-geidentificeerde straaljager die in het Syrische luchtruim doordringt, neer te halen).

Nu is dus een echte hoofdstad voor de 'gematigden' die voor de VS de oorlog in Syrië voeren, binnen bereik, maar wat als dit de laatste druppel is die voor Turkije het 'bondgenootschap' contraproductief maakt?

Kees van der Pijl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten