woensdag 25 februari 2015

Nederlandse pantservoertuigen demonstratief 300 meter van de Russische grens


Vanochtend even de Volkskrant doorgekeken of er iets gemeld werd over het feit dat Nederlandse landmachtvoertuigen gisteren aan een provocatieve parade in Estland deelnamen, die tot 300 meter langs de grensovergang met Rusland leidde. 
Maar in de krant vond ik weliswaar de kop ‘We are back’ maar dat bleek te gaan over een advertentie van de Remonstrantse kerk.
Remonstranten en Contra-Remonstranten hebben ooit in de 80-jarige oorlog een intens theologisch en politiek conflict binnen Nederland uitgevochten. Maar een conflict aan de Ests-Russische grens, waaraan Nederland kennelijk graag een bijdrage levert, kan tot een kernoorlog leiden. Dus waarom horen we daar niets over?Onze bijdrage bestond uit vier Zweedse Stridsfordon 90 rupsgevechtsvoertuigen, in Nederlandse code CV9035NL Mk III, hierboven afgebeeld. De Geesteswetenschappen van de Universiteit van Amsterdam gaan op de schop maar van de Stridsfordon 90 krijgen we er 184, want de militaire gevaren waar Nederland aan blootstaat zijn levensgroot. Zo groot dat we ze zelf moeten gaan opzoeken. 


De parade waarin de Amerikaanse militaire voertuigen uiteraard voorop gingen was ter gelegenheid van de onafhankelijkheidsdag van Estland. Gefeliciteerd! Je zou verwachten dat zo’n parade zou plaatsvinden in de hoofdstad Tallinn, maar in plaats daarvan werd gekozen voor Narva, een stad letterlijk òp de grens met Rusland, in het uiterste oosten van het land. Nederland kiest dus de kant van de VS, die ondanks het akkoord in Minsk in maart een bataljon para’s naar Oekraïne stuurt, en Engeland, dat vandaag heeft aangekondigd eveneens troepen te sturen, die dichter bij de bestandslijn van Minsk gelegerd gaan worden. Net als in het begin van de Vietnam-oorlog heten al deze troepen ‘adviseurs’.

De NAVO zou na het debacle in Afghanistan misschien niet eens meer bestaan als men niet tijdig het conflict in Oekraïne als ‘Russische agressie’ had kunnen bestempelen.

Zo ook zullen we de komende dagen weer veel horen over schaamteloze politieke exploitatie van de gasleveringen aan Oekraïne (en verder richting Europa) door Rusland. Maar Gazprom heeft gewaarschuwd dat er niet betaald is voor verdere leveranties, terwijl president Porosjenko wel in de Verenigde Arabische Emiraten was om wapens te kopen op de grote wapenbeurs daar.

En ook daar is ook Nederland natuurlijk present. Ondanks protest van Stop Wapenhandel is minister van defensie Hennis en een delegatie ambtenaren van Economische Zaken en Handel deze week ook afgereisd naar Abu Dhabi om daar zaken te doen. De bedrijven die haar vergezellen, Thales Nederland, Ten Cate, Allison Transmission Europe, Damen Schelde, DSM Dyneema, Gielissen, Heinen & Hopman, Imtech Marine, KVE Composites Group, Microflown AVISA, NLR, NOVEK Technical Solutions, RVM, Sun Test Systems, TNO Defensie, Airbus en Visionwaves, hopen in de meest instabiele regio ter wereld hun dodelijke handelswaar te kunnen slijten. ‘Alsof we op de Olympische Spelen zijn aanbeland heeft de Nederlandse overheid, samen met de NDIV (Nederlandse Industrie voor Defensie en Veiligheid) en NAG (Netherlands Aerospace Group), een heus ‘Holland Paviljoen’ ingericht voor de eigen wapenfabrikanten’, schrijft Ravage op zijn site.

Denk erom dat dit niet kan worden afgedaan als ‘Hollandse koopmansgeest’ of iets dergelijks. Nederland is een kleine, giftige frontlijnformatie van het meest agressieve militaire blok ter wereld—en sinds 1991 zonder verdere rivalen van betekenis.

De gewapende arm van een ondergaande beschaving die niet goedschiks het loodje zal leggen.

Gelukkig zorgen de media ervoor dat we van deze vastberadenheid om strijdend ten onder te gaan nooit het fijne te weten komen.

Kees van der Pijl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten