zaterdag 9 juli 2016

Op oorlogspad (6). Van zwakkelingen in 1914 tot misdadigers nu


'De politici van 1914 waren geen misdadigers, het waren zwakke figuren die geen weerstand wisten te bieden aan de krachten die op oorlog aanstuurden'. Aldus het oordeel van de historicus G.W.F. Hallgarten over de Europese regeringen die ruim baan gaven aan de vier jaar aanhoudende orkaan van vernietiging die we nu de Eerste Wereldoorlog noemen. Een oorlog die gevolgd werd door een tweede die nog vele malen destructiever was, met zo'n vijftig miljoen doden en honderden miljoenen verwoeste levens daar nog eens bij.


Moet dit niet ook het oordeel zijn over de Amerikaanse en Europese politici die in Warschau bijeeen zijn voor de NAVO-top en die evenmin weerstand weten te bieden aan de oorlogskrachten?


OorlogIsGeenOplossing.nl werd in februari 2013 opgericht als landelijke tak van een al langer in Enschede actieve groep onder dezelfde naam. De directe aanleiding was de stationering van Patriots in Turkije, zogenaamd om dat land te beschermen tegen aanvallen van Syrië.

Dat dit een goedkoop fabeltje was hoeft inmiddels niet meer te worden uitgelegd. In onze principeverklaring stelden we echter ook dat de spiraal van dood en verderf die door het in crisis verkerende Westen in gang is gezet, niet tot het Midden-Oosten en Noord-Afrika beperkt zou blijven. Het dreigende perspectief is een wereldoorlog.

'Hoe meer de economische dynamiek zich [van het Westen] naar elders verplaatst—en niet alleen naar de BRICS—hoe meer oorlog, zo lijkt het. Zelfs Rusland en China komen in het vizier. Oorlog Is Geen Oplossing ziet in deze ontwikkeling een levensgroot gevaar dat dringend moet worden afgewend.'

'Zelfs Rusland en China…' Dat 'zelfs' kan er nu wel afgelaten worden, want de NAVO heeft in Warschau Rusland officieel tot vijand verklaard en schendt met de stationering van troepen in de Baltische staten het NAVO-Rusland Grondslagverdrag van 1997 dat bedoeld was als troostprijs voor Moskou, toen nog onder de gehoorzame Jeltsin, voor het oprukken van het bondgenootschap tot aan de Russische grenzen.

Hetzelfde lot als de afspraken met Gorbatsjov om zijn handtekening onder de hereniging van Duitsland te krijgen, beschoren was. Jammer!

Zoals eerder betoogd heeft de huidige NAVO-opstelling niets te maken met de dreiging van een Russische invasie (die net zo waarschijnlijk is als een Syrische aanval op Turkije in 2013). Alles daarentegen met dreigende instabiliteit in de Baltische staten met hun grote Russische minderheden (rond een kwart van de bevolking in Estland en Letland), tegen wie een nationalistische hetze wordt gevoerd met etnische zuivering nu openlijk op de agenda. Net als in Oekraïne na de nationalistische, door de Amerikanen geregisseerde staatsgreep in februari 2014 ('de Russische inval').

Wie anno nu de terugkeer van de Krim in de Russische Federatie, die daarop de reactie was, beschouwt als rechtvaardiging voor het riskeren van een kernoorlog waarvan in de jaren van Reagan al werd vastgesteld dat dit via een 'nucleaire winter' zou leiden tot het einde van het leven op aarde, is niet alleen 'zwak'.

Die is een misdadiger, een oorlogsmisdadiger. Dat geldt voor allen die in Warschau hun handtekening onder de nieuwe NAVO-plannen hebben gezet.

Kees van der Pijl

2 opmerkingen:

 1. http://2.bp.blogspot.com/-3CZ_puRLk3o/UOjyw97OLLI/AAAAAAAACh8/-9eJXGXq60s/s1600/diagnosing-military-industrial-complex-cartoon-473x350.jpg

  Voor de VS is de oorlogsindustrie een grote werkgever. http://www.knack.be/nieuws/wereld/grafiek-wie-zijn-de-grootste-wapenleveranciers-in-de-vs/article-normal-710555.html

  En als je daar aan de praat wilt houden (wat mij betreft liever niet), dan moet er toch wel hier en daar wat oorlog worden gevoerd. Niet te dicht bij huis, want dat is niet goed voor de productiefaciliteiten. Dus moet de NAVO als het even kan toch wel een oorlog uitlokken in Europa. En daar doen ze ontiegelijk hun best voor, ook al ligt het uiteraard aan de agressor Rusland.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Het is wel zo dat De Duitse minister van BuZa gewaarschuwd heeft dat het wapengekletter aan de Russische grens gevaarlijk is.
  Aan de andere kant doen ze er wel Aan mee. Voorlopig laten de trouwe NAVO-vazallen zich braaf gijzelen door hun Amerikaanse meesters.

  BeantwoordenVerwijderen