woensdag 24 september 2014

De Islamitische Staat ‘uitroeien’—ook als het hele Midden Oosten in brand wordt gestoken?


De Amerikanen hebben gisteren doelen bij Raqqa in Syrië gebombardeerd, waarbij ook al de eerste burgerslachtoffers zijn gevallen, onder wie drie kinderen. Meer zullen volgen. Eveneens gisteren heeft Israël een Syrische straaljager neergehaald boven Syrisch grondgebied (dat sinds 1967 bezet wordt gehouden door Israël). Van het één komt het ander. 
Terwijl de ingezonden-brievenrubrieken vol staan met oproepen om IS(IS) ‘uit te roeien’, doen we er beter aan te luisteren naar paus Franciscus die bij een herdenking van het honderdjarig jubileum van het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog heeft gewaarschuwd dat de wereld mogelijk al een Derde Wereldoorlog is binnengegleden.


En Nederland? Wij gaan met vier F-16s meedoen, want we schijnen er niet genoeg van te krijgen. 


Er is geen militair-strategisch genie voor nodig om te begrijpen dat de vele lokale conflicten in het Midden Oosten steeds meer in elkaar grijpen. De paus heeft bij verschillende gelegenheden opgeroepen om oorlogen te beëindigen—ten aanzien van Irak, Syrië, Gaza, Oekraïne, en de verschillende gewapende conflicten in Afrika. En nu heeft hij nog eens onderstreept dat het niet beëindigen van die conflicten begint op te tellen tot één mega-conflict, in feite een nieuwe, onbeheersbaar geworden wereldoorlog. 

De oorzaken van al deze conflicten is op de eerste plaats de geweldige economische en sociale crisis in de wereld, die door gewelddadige interventies alleen maar wordt verergerd. En aangezien ‘wij’, het Westen geleid door de VS, de enige zijn die, opgedoft als ‘de internationale gemeenschap’, legitiem mogen interveniëren onder onze zelf verzonnen ‘verantwoordelijkheid om te beschermen’, R2P, wordt land na land dieper in de afgrond gestoten. Uiteindelijk gaat het allemaal terug op de onzalige beslissing om de aanslagen op 9/11 als een ‘oorlogsverklaring’ op te vatten en een oorlog zonder duidelijke tegenstander en dus zonder einde te beginnen—de stoutste dromen van het militair-industrieel complex worden bewaarheid. 

Het is in dat verband dat de roep om IS(IS) met wortel en tak moet worden uitgeroeid, moet worden beoordeeld.

Het gaat er niet om dat we hier met een Moslim-equivalent van de Rode Khmer van doen hebben, zoals Patrick Cockburn stelt—ook de Rode Khmer in Cambodja kwam overigens aan de macht nadat Amerikaanse bombardementen koning Sihanouk ten val had gebracht.

Ook niet dat er drie gijzelaars op wrede wijze zijn onthoofd—de VS en Groot-Brittannië hebben met hun, door o.a. Nederland gesteunde invasie van Irak in 2003, de dood van naar schatting 700.000 mensen en zo’n drie miljoen vluchtelingen voor hun rekening genomen. Is een Amerikaanse piloot die een groepje pratende journalisten vanuit de lucht afmaakt, minder wreed? (Even daargelaten dat de soldaat die dit openbaar maakte, Bradley/Chelsea Manning, voor enkele decennia is opgesloten). Of dat Israël naar believen duizenden mensen vermoorden en Palestijnse kinderen martelt?

IS(IS) is een creatie van het Westen en zijn bondgenoten in de regio—de meest reactionaire vorstendommen die de Arabische Wereld telt.

Het enige zinnige wat het Westen inclusief ons land zou kunnen doen, is pogen het geweldsniveau te verlagen, onderhandelingen te beginnen om de bevolking voor verdere verschrikkingen te sparen.

In plaats daarvan gaat Obama à a half miljard dollar 5400 strijders in Saoedi Arabië trainen en bewapenen om zo nog meer geweld in Syrië te ontketenen, zowel tegen IS(IS) als tegen Assad. Dus nog meer oorlog, nog grotere risico’s—en wij doen mee.

Kees van der Pijl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten