maandag 29 september 2014

Via ISIS alsnog naar Damascus en Teheran


De oorlogsstemming in Nederland komt er echt in. Het Parool juicht op de voorpagina dat ‘we’ meedoen en net zoals Playboy over twee bladzijden de opkikker van de maand presenteert, komt de voormalige verzetskrant afgelopen donderdag met een ‘fold-out’ van een F-16 over twee bladzijden, onder de kop ‘Ervaren luchtjagers klaar voor de strijd’. En wie op het kleine fotootje onderaan misschien nog een foto van slachtoffers had verwacht, om ons eraan te herinneren wat er zoal door ‘ervaren luchtjagers’ op de grond teweeg wordt gebracht, wordt teleurgesteld. In plaats daarvan zien we onze jongens bezig om het infrarood zoeksysteem te monteren—maar de meeste ‘treffers’ zijn toch echt op mensen. 


In een van zijn commentaren stelt Rob van Heusden dat het gebied waar ISIS actief is, omstreden is vanwege diverse pijpleiding-plannen. Dat is zo, maar we moeten altijd bedenken dat de politiek uitgaat boven de economie. Ook inzake ISIS gaat het over grotere belangen, nl. het herwinnen van het vertrouwen van Israël en Saoedi-Arabië in de Amerikaanse politiek. Deze twee dringen erop aan dat de macht van Iran wordt ingeperkt en de as Teheran-Damascus-Hezbollah wordt verbroken; ze zijn nog altijd verbitterd over het feit dat Obama al enkele malen terughoudendheid heeft getoond inzake directe Amerikaanse interventie. Maar nu heeft hij dan verklaard dat dit een oorlog wordt die tot in de volgende presidentsperiode zal doorlopen, dus Hilary Clinton heeft haar oorlog al nog voor ze verkozen is. 


Zoals eerder betoogd, is ISIS een project van de Saoedi’s dat aan hun greep is ontsnapt. De oorlogspartij in de VS en de NAVO grijpt het nu aan om alsnog machtspolitiek in de regio te bedrijven. Nederland doet mee, en het siert de SP dat deze partij (samen met onze Dierenvrienden in de kamer) het hoofd koel heeft gehouden en heeft ingezien dat wéér een oorlog in het Midden-Oosten alleen maar tot nog grotere chaos, nog meer menselijk leed en nieuwe oorlogen kan leiden. 

Het uitvergroten van de dreiging die van ISIS uit zou gaan, de gruwelijke onthoofdingen (overigens door een bekeerling uit oost-Londen, in een maand waarin in onze bondgenoot Saoedi-Arabië 19 mensen publiekelijk werden onthoofd), de opeens ontdekte Yezidi’s, alles duidt op intens nieuws-management.

Nu het besluit om de oorlog in te gaan is genomen, wordt het opnieuw actueel welke belangen zich opmaken om de agenda van regimewisseling in Damascus en Teheran door te zetten. United Against a Nuclear Iran is de belangrijkste pressiegroep, opgericht door o.a. Dennis Ross, Midden-Oostengezant van Obama en een van de meest vooraanstaande pro-Israël-stemmen in Washington, net als Senator Joseph Lieberman, die in de UANI-adviesraad zit. Daarnaast maken diverse personages met een achtergrond in de geheime diensten zoals de voormalige chefs Richard Dearlove (MI6), Meir Dagan (Mossad), en August Hanning (Bundesnachrichtendienst BND) deel uit van deze groep. Er lopen een hele reeks lijnen van UANI-leden naar energiebedrijven zoals Getty Oil en banken zoals Chase en N.M. Rothschild & Sons; maar die belangen kunnen pas echt actief worden als de regimewisseling ook echt is doorgezet. Daartoe zijn dit jaar een aantal belangrijke stappen gezet.

In een artikel van Mahdi Darius Nazemroaya voor Global Research lezen we dat in juni van dit jaar 600 parlementariërs en politici van NAVO-landen naar een voorstad van Parijs werden gevlogen voor een door de VS gefinancierde conferentie met de Iraanse oppositiebeweging Mujahidin-e-Khalq (MEK/MOK/MKO). Deze groep is in Irak gebaseerd en wordt ervan verdacht aanslagen op o.a. Iraanse kerngeleerden te hebben uitgevoerd. De VS hadden de MEK op de lijst van terreurorganisaties staan en gebruikten het feit dat Saddam Hoessein de groep vanuit Irak liet opereren, als voorwendsel om het land binnen te vallen—om vervolgens zelf de MEK te gaan financieren en in te schakelen in hun eigen plannen tegen Teheran.

Voornoemde Lieberman, Kosovo-bestuurder Bernard Kouchner, alsmede de burgemeester van New York ten tijde van 9/11, Giuliani, waren sprekers op de conferentie bij Parijs (de lijst van meest prominente deelnemers is in Nazemroya’s artikel). Uit Frankrijk waren aanwezig voormalig defensieminister Michèle Alliot-Marie, uit Spanje ex-premier voor de PSOE José Luis Rodriguez Zapatero en om te bewijzen dat we nog steeds meetellen, onze eigen Ad Melkert, oud-minister (ook al ‘socialist’), Wereldbankfunctionaris en Ban Ki-moons gezant naar Irak.

Op de conferentie werd niet alleen gesproken over regimewisseling maar ook over de opkomst van ISIS in Syrië en Irak. In mei, aan de vooravond van de meeting bij Parijs had een ontmoeting plaatsgevonden tussen de leider van de MEK, Maryam Rajavi (links op de foto), die president van Iran moet worden, en Ahmed Jarba van de Syrische Nationale Raad (rechts), om samenwerking te bespreken. 


Een belangrijke stap is onlangs gezet met de verwijdering van Maliki—hij liet toe dat Irak een tussenstation voor de betrekkingen tussen Damascus en Teheran bleef, inclusief de pijplijnplannen tussen die twee. Niet minder belangrijk was het voornemen van Maliki om de faciliteiten in Irak van de militaire vleugel van de MEK te sluiten. En dat zou de springplank voor regimewisseling in Teheran onbruikbaar maken.

Dat is het scenario waarin de strijd tegen ISIS past. Verklaringen van de VS dat een aanval van ISIS op Amerikaanse doelen ‘op handen’ is, en John Kerry’s absurde beschuldiging in september jl. dat Damascus (dat zijn chemische wapens na Russische bemiddeling heeft ingeleverd voor vernietiging) het verdrag tegen chemische wapens schendt, moeten verhullen dat de Veiligheidsraad geen mandaat heeft gegeven—maar dat Washington toch het recht heeft aan te vallen.

Hoe dan ook, het bombarderen door de VS in Syrië is illegaal en in strijd met het Handvest van de VN; ook de ‘ervaren luchtjagers’ in de Nederlandse F-16s zullen in overtreding zijn, en nog veel belangrijker natuurlijk, nieuw leed en bloedvergieten veroorzaken.

En nu maar wachten tot een paar heethoofden uit de Schilderswijk de handschoen oppakken.

Kees van der Pijl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten