woensdag 10 september 2014

Verzinsels en NAVO-stemmingmakerij rond MH17 en ‘Moskou’


Het gezegde ‘Het eerste slachtoffer in een oorlog is de waarheid’ mag ditmaal ook voor de aanloop naar oorlog gelden, want nog voordat het tot een werkelijk groot conflict met Rusland is gekomen worden insinuaties en verdraaiing gebruikt om de spanning er in te houden. 
Het voorlopige rapport over de ramp met vlucht MH17 boven Oekraïne, dat gisteren, 9 september, bekend werd gemaakt, is zo vaag dat een Russische krant als conclusie de kop plaatste ‘Uit Nederlands onderzoek blijkt dat het toestel naar beneden is gekomen.’ 


Dat wil niet zeggen dat er niets in het rapport staat. Er wordt melding gemaakt van ‘meerdere projectielen’ die de cockpit zijn binnengedrongen, en de voorzitter van de commissie verklaarde later dat er ook metalen delen in de lichamen van de bemanning zijn aangetroffen, die uitsluitsel kunnen geven om wat voor projectielen het is gegaan. 


Maar prompt de dag voor het openbaar maken van het rapport komt de BBC met drie getuigen die verklaren tegenover journalist John Sweeney (lees op Wikipedia wat voor journalist we hier voor ons hebben), de BUK te hebben gezien en zelfs te hebben gesproken met de bevelvoerende officier, die een ‘Moskous accent’ had. Is dat even toevallig! De Volkskrant demonstreert hoe zo’n goed-getimed bericht uitpakt. De krant geeft in de opsomming van de punten van het rapport bij punt 3 over de projectielen, gemakshalve dit verhaal ook nog even mee, hoewel het niet in het rapport staat. Zo blijft toch weer hangen dat het ‘de Russen’ waren. 

Helaas wordt iedere poging om bij het uitblijven van essentiële informatie, zèlf tot een conclusie te komen, in de media afgedaan als ‘samenzweringstheorie’. In de VS is aangetoond dat tot aan de moord op Kennedy in 1963 het begrip ‘samenzweringstheorie’ gemiddeld eens per jaar in ofwel de New York Times of de Washington Post voorkwam. Toen het rapport van de Commissie-Warren uitkwam, dat volhield dat er maar één schutter was geweest (hoewel dat in strijd was met de autopsie), verzond de CIA een memo naar hoofdredacties waarin werd aanbevolen, twijfel over het rapport af te doen als ‘samenzweringstheorie’—en prompt dook het begrip in de genoemde kranten veel vaker op, volgens tellingen gemiddeld één keer per maand. 

En dat is zo gebleven. Dus wie bv. twijfelt aan de officiële lezing van ‘9/11’, de aanslagen in New York en Washington, hangt een ‘samenzweringstheorie’ aan. Het staat heel goed voor een journalist om alternatieve verklaringen als zodanig af te doen. Dat is voldoende om te bewijzen dat jij zelf serieus en betrouwbaar bent. Met MH17 is het niet anders. Iedereen die twijfelt aan de in dit geval officieuze lezing…

En die lezing is, kort samengevat, ‘Poetin’. 

Dus waarom eigenlijk niet in het midden laten wàt er precies gebeurd is, wie van iets wist, enz. Zeker, Kennedy was het slachtoffer van een complot, de officiële lezing over ‘9/11’ bevat te veel feitelijke onmogelijkheden om waar te kúnnen zijn, enz.

Toch is het veel vruchtbaarder om te kijken naar wat met die gebeurtenissen is gedaan. Na de dood van Kennedy werd de Vietnam-interventie opgevoerd tot een oorlog van wereldhistorische proporties, steun aan het atoomwapenprogramma van Israël hervat, en de toenadering tot Cuba stopgezet. Het antwoord op ‘9/11’ was het uitroepen van oorlog zonder einde tegen ‘het terrorisme’, wat dat ook mag betekenen. En die oorlog, met de bijbehorende record-defensiebegrotingen in de VS, gaat inmiddels zijn 15de jaar in, met diverse locale oorlogen als gevolg.

Zo is het ook met MH17. Wie of wat daarbij speelde (en ik houd het op de boordkanonnen van een Sukhoi onder commando van de Oekraïense Nationale Veiligheidsraad, en àls er daarnaast een BUK in het geding was, een van het Oekraïense leger), mag blijven rusten. Tegen de tijd dat het eindrapport volgend jaar uitkomt, interesseert het bovendien niemand meer.

Maar de consequenties zijn evident. Onmiddellijk afbreken van het geheime overleg tussen Merkel en Poetin over een oplossing; NAVO-oorlogsberaad in Wales. Het Afghanistan-debacle is vergeten, dat Libië als staat uiteenvalt, Noordafrika gedestabiliseerd is, en de migratie over de Middellandse Zee helemaal uit de hand loopt, komt nauwelijks meer in het nieuws. John Feffer , directeur van Foreign Policy In Focus, wijst erop dat in plaats daarvan ‘Moskou’ weer de prioriteit van de NAVO is, en dat de opbouw van NAVO-strijdkrachten in oost-Europa de ‘grens’ met Rusland honderden kilometers verder in oostelijke richting verlegt. De VS heeft de crisis in Oekraïne gebruikt om oost-Europa nadrukkelijker in de Amerikaanse en NAVO-invloedssfeer te brengen; maar bovendien zijn Zweden en Finland nu NAVO ‘gastlanden’, zonder lid te zijn. M.n. in Zweden hebben de VS en de NAVO in de afgelopen jaren al een reeks militaire oefeningen gehouden en er is een belangrijke electronische communicatie- en inlichtingenbasis in noord-Zweden.

Dát is wat het heeft opgeleverd om ‘Poetin’ van alles in de schoenen te schuiven, en dat dit ook zo is, is voor iedereen zichtbaar. Dáár moeten we ons op concentreren, hoe verleidelijk het ook is om dieper te graven in de details rond MH17 en hoe pijnlijk het ook is dat de nabestaanden (en dat zijn we eigenlijk allemaal) het bos in worden gestuurd met platte propaganda en leugens.

Kees van der Pijl

3 opmerkingen:

 1. Dat BBC rapport is bepaald amusant. Het verhaal luidt dan dat een russische legereenheid midden op een dorpsplein een BUK raket lanceerden (wat naar verluid, nog wel het nodige aan audio-visueel spectacel geeft, wat heinde ver te horen en te zien is, en de rookstaart vele minuten lang tot wel 10 km ver te zien is), en dat de BBC daarvan, na bijna 2 maanden, welgeteld DRIE getuigen van heeft weten op te sporen. Anoniem dan wel. Ik heb de BBC een mailtje gestuurd met de vraag of toen het budget op was.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. In het onderzoeks rapport in combinatie met gepubliceerd bewijsmateriaal (foto's en eerste onderzoek van de wrakstukken) zijn een aantal aanwijzingen te vinden die het vrij lastig maken om de these te kunnen opvoeren dat enkel een BUK het toestel naar beneden bracht. In de wrakstukken tref je namelijk duidelijk aanwijzingen van delen die zowel INGAANDE als UITGAANDE gaten bevatten van projectielen die het doorboorden. Dat lijkt me eigenlijk alleen verklaarbaar als er sprake is van minimaal TWEE bronnen uit verschillende richtingen waaruit deze projectielen worden afgevuurd.
  Een tweede aanwijzing is de vluchtroute (in een google-earth plaatje aangegeven met rode lijn) en de brokstukken (met gele markering). Je ziet dat de brokstukken niet allemaal terecht zijn gekomen in de lijn van de tot op dat moment gevolgde vlucht. Maar een BUK maakt het toestel in één klap onbestuurbaar, en de delen volgen dan een balistische route op basis van de aero-dynamica. Het moet dan al heel hard gewaaid hebben voor die brokstukken zover verwijderd van de tot dan toe gevolgde vluchtroute kunnen zijn gevallen. Voorts zag ik al eerder ergens een bron meldden dat volgens radar data het toestel op het laatst (na vermoedelijk al te zijn aangeschoten) een bocht naar links maakte. Dat lijkt me dan zeer aannemelijk.
  Ook meldde een journalist eerder die met één van de nabestaande had gepraat, dat zij bij één van de bijeenkomsten van nabestaanden was geweest dat Malaysian airles toen had gezegd dat de piloot nog een noodoproep had gedaan terwijl het een daling inzette in een bocht naar links. Maar Malaysian airlines schijnt dat nu te ontkennen.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. NATO kabouter Roel van Duyn provoceert de russen door juist bij het Ravensbrück monument een demonstratie te houden van oekraïners die duidelijk pro-fascistische junta waren die demonstreren tegen de "aanval van rusland op oekraïne". Hoe durven ze daarvoor verzetsmonumenten te misbruiken voor dergelijke oorlogsrethoriek. Uiteraard werd geen woord besteed aan de slachtoffers onder de burgerbevolking van oekraïne van fascistische knokploegen, milities en het leger optreden dat wekenlang bombardementen en beschietingen uitvoerde op burgerdoelen in oost-oekraïne....
  https://www.youtube.com/watch?v=sRCCLOtL4TM

  BeantwoordenVerwijderen