maandag 22 juli 2013

Nederland opnieuw aan de verkeerde kant

Vandaag, 22 juli, hebben de EU-ministers van buitenlandse zaken besloten de militaire vleugel van de Libanese Hezbollah op de Europese lijst van terroristische organisaties te plaatsen. Dit gebeurde onder druk van Engeland en Nederland—andere EU-landen waren niet zo happig, omdat dit kan leiden tot destabilisatie van Libanon. Hezbollah maakt immers deel uit van de regering daar. 
 
Na diverse eerdere stappen is dit opnieuw een stap in de verkeerde richting—de richting van een Amerikaanse en/of NAVO-interventie in the Syrische burgeroorlog, steun aan de opstand, tegen onderhandelingen. 
 
Minister Frans Timmermans was echter maar wat trots. ‘We hebben vandaag deze belangrijke stap genomen en de militaire vleugel van Hezbollah aangepakt door hun tegoeden te bevriezen en daarmee hun vermogen om te handelen te beperken’, verklaarde hij volgens Russia Today
 
De officiële aanleiding voor het op de zwarte lijst plaatsen is de bomaanslag, juli vorig jaar, op een bus met Israëlische toeristen in Bulgarije.
 

Daarbij kwamen vijf Israëli’s en de Bulgaarse chauffeur om het leven.


De Bulgaarse minister van binnenlandse zaken reageerde met een verklaring dat het onderzoek jaren in beslag zou kunnen nemen, maar Israël’s premier Netanyahu wist de volgende dag al dat de aanslag het werk was van Hezbollah met steun van Iran; president Peres riep op om direct represailles uit te voeren op doelen die deel uitmaken van ‘het Iraanse terreurnetwerk’. Ook de politie van New York, aan de andere kant van de Atlantische Oceaan, wist al op diezelfde 19de juli dat de bomaanslag het werk van Hezbollah was. 

In juni dit jaar was Bulgarije echter een van de landen die zich verzetten tegen de stap om Hezbollah als terroristische organisatie te brandmerken, omdat volgens de nieuwe Socialistische regering de bewijzen daarvoor ontbreken.

Nu hebben Engeland, dat de militaire vleugel van Hezbollah al in 2008 als terroristische organisatie op de lijst had gezet, en Nederland, dat de beweging als geheel als terroristisch aanmerkt, onverwacht de rest van de EU dus meegekregen. Niet omdat er nieuwe bewijzen zijn in de zaak van de bomaanslag in Bulgarije, maar omdat Hezbollah steun geeft aan de regeringstroepen in Syrië. De verovering van Qusayr, een belangrijk keerpunt in de strijd, lijkt hiervoor de belangrijkste reden. De Franse minister van buitenlandse zaken noemde Syrië ook als de reden van het besluit om Hezbollah als terroristisch te bestempelen, maar de andere landen hielden vol dat dit is vanwege de bomaanslag een jaar geleden. 

Een anonieme EU-diplomaat verklaarde echter in juni al dat de ommezwaai van Duitsland en andere landen te herleiden is tot de strijd in Syrië. ‘Frankrijk, Duitsland en Groot Brittannië hebben [de bomaanslag in] Burgas gewoon gebruikt om Hezbollah te straffen’, aldus deze diplomaat tegenover de Times of Israel. ‘Een aanval op EU-grondgebied is een argument waarmee je kan winnen, veel sterker dan een gevecht in Syrië. Ze hadden alleen niet verwacht dat de Bulgaarse regering zou vallen en terugkrabbelen.’

Dat is dus inmiddels rechtgezet. De EU heeft onder Britse en Nederlandse druk Hezbollah op de terreurlijst gezet en de mogelijkheden om met Libanon te onderhandelen bemoeilijkt. Daarmee is weer een kans om de bloedige, inmiddels regionale oorlog in en om Syrië onder controle te brengen, verkeken. Ons land heeft zich net als met de Patriots in Turkije, de steun (via VNG en IKV) voor het opzetten van het bestuur in de gebieden waar de opstandelingen hun bewind uitoefenen, en het EU-besluit om het wapenembargo tegen Syrië niet te verlengen, opnieuw lelijk in de kaart laten kijken als partij in de Syrische burgeroorlog—aan de kant van de voortzetting van de strijd, en tegen onderhandelingen. Wat zegt de Tweede Kamer als die van vakantie terugkomt? 

Kees van der Pijl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten