dinsdag 4 maart 2014

In Syrië met de jihadisten, in Oekraïne met de fascisten - tel uit je winst


De reactie van politiek en media in het Westen op de Russische troepenversterkingen op de Krim zijn van een verbazende kortzichtigheid en soms ronduit lachwekkend. Wat te denken van de Amerikaanse minister van buitenlandse zaken Kerry die zijn verontwaardiging uitsprak over het ‘binnenvallen van een land onder valse voorwendsels’. In Irak vielen vorige maand (februari) 1700 doden bij het voortrazende geweld, maar de Britse minister William Hague, wiens land onveranderlijk van de partij was als er ‘landen moesten worden binnengevallen onder valse voorwendsels’, noemde de Krim plechtig van de ‘grootste crisis in de 21ste eeuw’. 


Kerry heeft direct al $1 miljard hulp geboden. Dat is een mooi begin van de naar schatting $35 miljard die Oekraïne op korte termijn nodig heeft om financieel te overleven (wat zonder Rusland so-wie-so onmogelijk is). Op de foto staat Kerry met links ‘president’ Toertsjinov, die indertijd als chef van de Oekraiense geheime dienst documenten vernietigde waaruit bleek dat Yuliya Timosjenko banden had met de georganiseerde misdaad, en rechts ‘premier’ Jatsenjoek, de leider van haar ‘Vaderland’-partij toen ze door Janoekowitsj opgesloten was wegens fraude.


Jatsenjoek was de man van de Amerikanen; Klitsjko, de bokser die vooral Duitse steun geniet, heeft ervoor gekozen zijn kruit droog te houden tot de verkiezingen van mei. De VS hebben al adviseurs ingevlogen om deze te helpen organiseren. Niet dat het probleem van Oekraïne is dat er geen eerlijke verkiezingen kunnen worden gehouden (Janoekowitsj was zonder veel onregelmatigheden verkozen); het probleem is dat de gekozenen vervolgens hun positie misbruiken om wat er nog te stelen valt, in hun zakken te laten verdwijnen.
Dat de bevolking in opstand kwam tegen dit regime was legitiem. Maar de figuren die nu de regering leiden, zijn misschien het best te vergelijken met de Syrische Nationale Raad die geen greep heeft op de jihadisten die strijd tegen Assad voeren: noch ‘president’ Toertsjinov, noch ‘premier’ Jatsenjoek hebben greep op de neo-fascisten die inmiddels de de straat regeren in Kiev en het westen van de Oekraïne. Deze zijn georganiseerd in Pravij Sektor (rechtse sector) en de Svoboda-partij. Zij zien zichzelf als erfgenamen van Stepan Bandera, de leider van de nationalistische en anti-semitische OUN die in de oorlog collaboreerde met de Nazi’s—hieronder zijn portret in een demonstratie van neo-Nazi’s.


De 200,000 mensen sterke joodse gemeenschap van Oekraïne voelt zich door de ‘revolutie’ dan ook ernstig bedreigd, maar de voorzitter van de Joodse federatie vond geen gehoor toen hij de Westerse ambassades in Kiev afliep om hen te vragen Svoboda te boycotten. En hoe moet ‘premier’ Jatsenjoek, zelf van joodse afkomst, zich voelen met naast zich vice-premier Oleksandr Sych van deze partij? Of tegenover de plaatsvervangend chef voor nationale veiligheid Dmitrij Yarosj, van Pravij Sektor, de harde neo-Nazi-kern? Je vraagt je toch af of er op het Nederlandse ministerie van buitenlandse zaken nu werkelijk niemand is die de kennis van zaken heeft om kanttekeningen te plaatsen bij deze door niemand gekozen, intern verscheurde regeringsploeg, aan wie we dan geacht worden grote sommen geld te gaan overmaken. 

De beelden waarin een groep neo-Nazi’s in lokale regeringsgebouwen en in het kantoor van een lokale officier van justitie hun opwachting maken, zijn griezelig genoeg. Het maakt begrijpelijk waarom de Russisch-sprekende Oekraiense bevolking vreesde voor de komst van deze lieden naar hun woongebieden, en zeker de bezorgdheid van de eigenlijke Russen die op de Krim wonen. Het decreet dat het recht om de Russische taal te gebruiken opschortte, een van de eerste maatregelen van de nieuwe machthebbers, is weliswaar (nog) niet doorgevoerd, maar over de anti-Russische stootrichting bestaat geen twijfel. 

De Amerikanen is de Russische vlootbasis in Sebastopol een doorn in het oog. In de VS is dan ook een ware storm opgestoken waarin om harde sancties wordt geroepen. De ‘zwakte’ van Obama om in Syrië af te zien van interventie heeft volgens deze haviken Poetin aangemoedigd; de Krim wordt al vergeleken met ‘München’ (toegeven aan Hitler). Maar Poetin heeft niet de macht die hem in het Westen wordt toegedicht, en hij moet luisteren naar de publieke opinie die eist dat hij de Russen en Russisch-sprekende Oekraïeners beschermt tegen Nazi’s. Hij heeft in het Westen ook niets te verliezen, want de campagne tegen hem als de nieuwe grote boeman is al jaren aan de gang en bereikte aan de vooravond van de Olympische Spelen van Sotsji een nieuw hoogtepunt. 

OorlogIsGeenOplossing.nl werd opgericht vanwege onze vrees dat de Amerikaanse en NAVO-politiek vanaf het einde van de Koude Oorlog erop gericht is, alle nog overgebleven obstakels die de Westerse wereldmacht kunnen inperken, desnoods met geweld te verwijderen. De voorspelling dat China de VS in 2027 economisch zal passeren en het idee van de ‘BRICS’ als nieuw economisch machtsblok (eveneens afkomstig van Goldman Sachs) zijn op zichzelf van weinig betekenis, ware het niet dat de beleidsmakers in de VS en de EU er de conclusie uit trekken dat het tien voor twaalf is. Vandaar de nieuwe Koude Oorlog, die niet begonnen is over de Krim, maar direct na de val van de Berlijnse Muur—al duurde het even voor men dat in Rusland en China ook in de gaten kreeg. Maar in tegenstelling tot de ‘eerste’ Koude Oorlog, toen de VS steun zocht bij de Westeuropese moderne managersklasse en de sociaal-democratie, zijn de bondgenoten van het Westen in deze nieuwe ronde de jihadisten in het Midden-Oosten en de neo-Nazi’s in de voormalige Sovjet-Unie.
Kees van der Pijl

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten