donderdag 24 juli 2014

Brief aan de Tweede Kamer

http://oorlogisgeenoplossing.blogspot.nl/p/letter-to-second-chamber-of-parliament.html

Zojuist heeft het samenwerkingsverband Oorlog is geen Oplossing onderstaande brief aan de Vaste Kamercommissie Buitenlandse Zaken verstuurd.

O҂O

Aangezien de plannen van het kabinet om een militaire missie naar Oost-Oekraïne te ondernemen, met grote voortvarendheid worden doorgezet, willen wij u graag het volgende voorleggen.


Het komt ons voor dat Nederland de waardige houding van piëteit met de slachtoffers van de ramp met vlucht MH17, de Nederlandse en andere, wel erg snel wil inruilen voor een meer krijgshaftige opstelling.

Zonder de brief ter zake te hebben kunnen bestuderen leiden wij uit persberichten af dat


· Onder Nederlandse leiding een internationaal contingent bewapende militairen en forensische politie-experts naar de rampplek in Oost-Oekraïne zal worden gestuurd;
· Dat de tijdelijke regering in Kiev gevraagd zal worden middels een bilateraal akkoord de aanwezigheid van buitenlandse militairen op haar grondgebied toe te staan;
· Dat de missie zonder mandaat van de VN dan wel de OVSE zal plaatsvinden, zodat de bewapende eenheid de facto niet als blauwhelmen maar als bondgenoot van Kiev ter plekke zal zijn.

 

Wij beschouwen dit als een gevaarlijke en ondoordachte operatie, zeker gezien het feit dat de regering in Kiev bij de strijd tegen de gewapende groepen in het Oosten de eigen, Russisch-sprekende bevolking niet ontziet en al meer dan 300 burgers heeft gedood. Alleen al in Loegansk vielen in de twee dagen na de ramp opnieuw 44 burgerdoden. Moeten wij ons verbinden met een regime dat de ethnische complexiteit van Oekraïne ontkent en fascistische groepen zoals Rechtse Sektor en de Svoboda-partij omvat?

 

Aangezien de Amerikaanse regering tegelijkertijd heeft besloten nog deze week militaire adviseurs te sturen (zie voor bronnen en details onze blog), zou Nederland hiermee direct in het conflict betrokken kunnen raken.

 

Naar het oordeel van O҂O moet de regering afzien van deze operatie en in plaats daarvan zijn (ws. tijdelijke) gezag als land van de meeste slachtoffers van de rampvlucht gebruiken om aan te dringen op een onmiddellijk staakt-het-vuren van alle partijen en overleg over een duurzame regeling. De VN en/of de OVSE lijken daarvoor de aangewezen kaders, ook omdat Rusland in beide een stem heeft en zonder Moskou geen duurzame regeling en evenmin een herstel van de democratie in Oekraïne tot stand zal komen.


In een periode waarin met de opmars van ISIS in Irak en Syrië, de inval van Israël in Gaza, en diverse brandhaarden in Noord-Afrika, het geweld om zich heen grijpt is een Nederlands avontuur in Oost-Oekraïne wel het laatste waaraan we moeten beginnen.  

Geen opmerkingen:

Een reactie posten