woensdag 3 december 2014

Hedge funds nemen regering Oekraïne over


De onlangs gehouden parlementsverkiezingen in Oekraïne, waar de Russisch-sprekende bevolking zich in groten getale afzijdig van gehouden heeft, is bekroond met de vorming van een nieuwe regering-Jatsenjoek. Dat de Russen niet stemden kan worden verklaard uit het feit dat de machthebbers in Kiev oorlog voeren tegen de eigen bevolking in het oosten. Maar ook de Oekraïens-sprekende stemmers zullen toch verbaasd hebben opgekeken dat hun regering sleutelposities heeft gegeven aan een Amerikaanse, een Georgiër en een Litouwer. 


Niet alleen zij, maar ook de buitenlandse strijders die in het oosten tegen de Russische opstand vechten, krijgen de Oekraïense nationaliteit.
Overigens zal per 5 december een nieuwe wapenstilstand ingaan, want Oekraïne is failliet. Maar er is ook nog een andere reden om het conflict met Moskou te beheersen en dat zijn de belangen van de hedge funds aan wie de financieel-economische posities in de nieuwe regering zijn toevertrouwd. 


De nieuwe minister van financiën, de Amerikaanse Natalie Jaresko, was midden jaren negentig hoofd van de economische afdeling van de ambassade van de VS in Kiev, en inmiddels is ze samen met o.a. Jeffrey Neal, afkomstig van Merrill Lynch, partner in Horizon Capital, een in Kiev gevestigde beleggingsmaatschappij. Horizon belegt in banken en credit card activiteiten in Rusland en Belarus, en heeft een agrarische tak die 11 000 hectare bouwland in beheer heeft, aangezien Oekraïne ook de beroemde ‘zwarte aarde’ aan buitenlandse beleggers heeft moeten afstaan. De foto is uit een van de beleggingsfolders.


De Litouwer Aivaras Abromavicius zal Jaresko als minister van economische zaken terzijde staan. Hij is een partner in East Capital, een andere beleggingsmaatschappij met een miljardenportfeuille. Ook hij is in alle haast als Oekraïener ingeschreven; omdat zijn vrouw Oekraïense is, opereerde hij al enige tijd vanuit Kiev. East is nog veel groter dan Horizon maar net als deze maatschappij heeft het grote belangen in Rusland.

De economische logica van een voortgaande confrontatie met Moskou wordt door deze benoemingen onderuit gehaald; het kapitaal troeft de nationale tegenstellingen af. 

De Georgiër Aleksandr Kvitashvili tenslotte wordt minister van gezondheid, een post die hij ook al had in zijn vaderland tussen 2009 en 2012. Hij heeft in Georgië de gezondheidszorg geprivatiseerd en in handen van de grote medische en farmaceutische concerns overgedragen. Nu is Oekraïne aan de beurt.

President Porosjenko feliciteerde Oekraïne met deze ‘pro-Europese’ regering, maar met Europa heeft deze ploeg minder te maken dan met de macht van de financiële wereld. Na 1991 werd het land geplunderd door een misdadige groep oligarchen, vanaf 2004 begon een strijd tussen oligarchen uit het westen van het land en die uit het oosten, en 2013 slaagden zij erin de bevolking die tegen de uitverkoop in opstand was gekomen, langs taallijnen in hun onderlinge strijd te betrekken

Nu is het land failliet, verscheurd door oorlog, en wordt de bevolking uitgeleverd aan de internationale financiële wereld.

Kees van der Pijl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten