zondag 1 februari 2015

Wordt MH17 ons 9/11? (4) Satellietverkeer en Malaysia Airlines


Enkele dagen terug ontving ik van een contact in Kharkov een rapport van de Russische geografische website Neogeography.ru over het satellietverkeer rond de datum van het neerhalen van vlucht MH17. Eén dag vóór het drama verlegden Amerikaanse satellieten plotseling, zonder dat daar aanleiding voor was, hun centrale aandachtssector naar het gebied waar de ramp zou plaatsvinden; op de 17de verdwenen ze. Ik vat de kern van het rapport samen. Hieronder de sector die op de 16de werd gefotografeerd (toelichting zie onder).


Neogeography.ru maakt gebruik van het feit dat tegenwoordig zo’n 70 procent van het Amerikaanse inlichtingenwerk geprivatiseerd is (zie Peter Dale Scott’s nieuwste boek, The American Deep State), vnl. naar Booz Allen Hamilton (de werkgever van o.a. Edward Snowden), SAIC, en in dit geval, DigitalGlobe, dat een monopolie heeft op de Americkaanse markt voor hoge-resolutie waarneming op afstand. Normaal is hun satellietwaarneming voor zowel commerciële klanten als voor de Amerikaanse inlichtingendiensten bestemd, maar in dit geval hoofdzakelijk voor de laatste. 


Op 11 juli produceerde DigitalGlobe drie gebiedsopnames boven het gebied van de Donetsk Volksrepubliek (DVR), ondanks bewolkt weer; de dag daarna negen, en op de dertiende weer een. Op 14 juli werd er niet gefotografeerd, maar de 15de werden er weer vijf installaties in de DVR onder de loep genomen.

Op de 16de, de dag voor de ramp, veranderde het gedrag van de DG-satellieten en in plaats van specifieke doelen te fotograferen werd een strook gebied van rond de honderd kilometer vastgelegd (zie foto boven). Deze strook had één bijzonderheid, nl. het was het gebied waarin de volgende dag MH17 zou worden neergehaald, en wel precies middenin de strook.

Het doel van zo’n opname is om een accurate, up-to-date opname te hebben die geautomatiseerde waarneming vanuit de ruimte mogelijk maakt, in dit geval om bv. na de ramp de wrakstukken direct in beeld te kunnen krijgen.

Deze ‘bestelling’ van een onbekende klant kreeg op de 17de juli natuurlijk een grimmige betekenis. Ondanks het feit dat het weer verbeterde (de dagen ervoor waren juist bewolkt geweest), verdwenen de satellieten opeens van boven het grondgebied van de DVR—er werden geen beelden meer geproduceerd die naar buiten gebracht zouden kunnen worden en in het onderzoek van het drama een rol zouden kunnen spelen.

Dit roept fundamentele vragen op: waarom verschenen de satellieten juist op de dag waarop de ramp zich voltrok, opeens ‘niet meer op hun werk’?

Neogeography.ru stelt dat de ramp met MH17 en die met MH370, met elkaar verbonden zijn: de sleutel voor een verklaring in het geval van de één levert ook die voor de ander.

Het rapport besluit met een aansporing om een Russische remote-sensing-vermogen te ontwikkelen dat zich kan meten met de beste buitenlandse maatschappijen, maar dat is voor ons verder niet belangrijk.

Van Russische zijde is natuurlijk meerdere malen aangedrongen op het vrijgeven van Amerikaanse satellietbeelden. Dat is echter nooit gebeurd, afgezien van beelden van enkele dagen na de ramp. Het Defense Support Program van de Amerikaanse luchtmacht heeft echter satellieten met infrarood-detectie die elke raketlanceren waar ook ter wereld onmiddellijk registreren, en dat is ook wel begrijpelijk want hoe zou je anders een verdediging tegen een raketaanval kunnen opzetten? De Amerikanen, te beginnen met minister Kerry op de dag na de ramp, hebben ook voortdurend beweerd dat zij satellietbeelden hebben die bewijzen dat de opstandelingen het vliegtuig hebben neergehaald, maar hebben deze nooit openbaar gemaakt.

Op de persconferentie van de Russische legerleiding op 22 juli, die door Westerse media als onbeduidende leugens werd afgedaan, werd als laatste punt van de tien meegedeeld dat van 7 tot 21 over vijf Moskou-tijd, een experimentele Amerikaanse satelliet die lanceringen van raketten voor verschillende afstand kan waarnemen, over het rampgebied vloog. Het Nederlandse rapport van de Onderzoeksraad Voor Veiligheid in september zwijgt echter in alle talen over satellietinformatie, zowel of hierom gevraagd is als wat daarop het antwoord was.

Misschien is het meest veelzeggend wel dat inmiddels de Russen niet ophouden aan te dringen op openbaarmaking van onderzoeksgegevens, terwijl Nederland zich vooral specialiseert in ceremonies. Eerst herdenkingen, en nu de mogelijkheid voor nabestaanden om op vliegbasis Gilze-Rijen naar de wrakstukken te komen kijken. Met dat nieuws moeten we het dan doen.

Kees van der Pijl

1 opmerking:

  1. Overzicht van de frontlinie ontwikkelingen bij Debaltsevo. https://southfrontdutch.wordpress.com/2015/02/11/overzicht-ontwikkeling-debaltsevo-omcirkeling/ Het wordt hierdoor duidelijk dat MH17 waarschijnlijk niet per toeval daar is neergeschoten. Het is de ideale strategische lokatie om Novorossia uit elkaar te drijven. Een ideale situatie voor Kiev als daar een internationale troepenmacht zou zitten, zogenaamd om de ramp plek te verdedigen.

    BeantwoordenVerwijderen