zondag 8 november 2015

Aanbieding Manifest tegen de verhoging van het Defensiebudget

Persbericht

Op dinsdag 10 november a.s. om 13.15 uur biedt een delegatie van OorlogIsGeenOplossing.nl een manifest tegen verhoging van de defensie-uitgaven aan aan de defensiewoordvoerders van de Tweede Kamer die 11 en 12 november over de defensiebegroting debatteren.

Het manifest is ondertekend door 17 organisaties en 64 persoonlijkheden uit de wereld van de wetenschap en vredesbeweging alsmede betrokken burgers en zal worden aangeboden door een delegatie bestaande uit Tiny Hannink, voorzitter van Vrouwen voor Vrede, Henk Blom, bestuurslid van Kerk en Vrede, alsmede Jan Schaake, Peter van Griensven, Joël van Dooren en Kees van der Pijl van OorlogIsGeenOplossing.nl.

De inzet van het manifest is dat

a) in de argumenten voor een verhoging van de Nederlandse defensie-uitgaven een verwijzing naar de verantwoordelijkheid van het Westen voor de chaos in het Midden-Oosten en Noord-Afrika (inclusief de migratiecrisis) en voor de nieuwe assertiviteit van Rusland ontbreekt;

b) alle dreigingen zijn ontstaan in een periode waarin het Westen (en de VS in het bijzonder) een absolute militaire overmacht had en nog steeds heeft. Wat er ook ontbroken mag hebben in die periode, het niet een tekort aan defensie-inspanning was, en

c) als er extra-geld beschikbaar is, dit met prioriteit moet worden besteed aan onderwijs, zorg, en daarmee aan de sociale samenhang van de Nederlandse maatschappij; en in het buitenland, aan wederopbouw en stabilisatie.

De delegatie zal een ingelijst diagram van de mondiale defensie-uitgaven overhandigen om m.n. punt b te illustreren.

Het manifest staat op http://oorlogisgeenoplossing.blogspot.nl/2015/06/manifest-tegen-de-verhoging-van-het.html, De lijst ondertekenaars staat rechts op deze pagina, direct onder het blogarchief.

2 opmerkingen:

 1. Ik vind het jammer dat in de laatste alenea gezegd wordt waar het aan besteed moet worden. Bv vind ik dat de rechtspositie verbeterd moet worden, of andere zaken, zoals woningverbetering , maar helaas presenteren jullie je dan als een specifieke belangengroep. Nederland is (mee?) verantwoordelijk voor ontstane ellende. Een idee is dan om dat voor de torkomst te voorkomen om minder wapend aan te schaffen. Overigens vind ik Nederland erg slecht beschermd. Dus dure wapens zijn niet de bescherming, maar de agressie tegen anderen. Ik kom iedere keer troep van duistere zaakjes bij bv ziekenhuizen tegen. Om dergelijke zaken aan te pakken, dat zie ik als onderdeel van defensie. Omdat dood niet verspreid moet worden, maar aangepakt. Per saldo ben je dan waarschijnlijk minder geld kwijt aan gezondheidszorg, en de armstrn profiteren hier ook van. In iedergeval succes gewenst!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Kees van der Pijl22 november 2015 om 05:48

   Je hebt in zoverre gelijk dat we in de laatste alinea opeens met alternatieven komen alsof we een politieke partij zijn en in het eigenlijke Manifest staat dat ook niet.
   Dit was een poging om in het persbericht aan de orde te stellen dat er kennelijk geld is terwijl op alles wordt bezuinigd.

   Verwijderen