zaterdag 5 december 2015

Gaat Nederland bombarderen in Syrië?


Niet doen! Militair betekent het niets, want de F-16s van Nederland (vier stuks) die nu worden ingepland boven Irak, zullen dan ook meedraaien in de bombardementen op doelen in Syrië, dat is alles. Nog meer destructie, nog meer menselijk leed. 


Politiek is het echter een reuzenstap. 

Immers, nu Saoedi-Arabië, de Verenigde Arabische Emiraten, Jordanië en Bahrein hun deelname aan de militaire operaties tegen ISIS hebben stopgezet en alleen Turkije als (overwegend) islamitisch land nog meedoet in de coalitie onder Amerikaanse leiding, is ‘onze’ luchtoorlog tegen ISIS een Westerse oorlog tegen de Arabische wereld en de Islam geworden. Daar zou Nederland dan ook instappen.


Nog maar eens: wij, het Westen, hebben het Midden-Oosten en Noord-Afrika in brand gestoken, om de staten die na de instorting van het Sovjetblok volhard hebben in een onafhankelijke politiek, zoals Irak, Libië en Syrië, onderuit te halen.

Gelukt.

In de chaos die daarna is ontstaan, hebben Saoedi-Arabië en de andere Golf-monarchieën, alsmede het Turkije van de AKP, de soenni-jihad gefinancierd, in samenspraak met de Amerikaanse geheime diensten CIA en DIA en de Britse MI6.

De Arabische jihadisten die in 2001 in Afghanistan op de vlucht gedreven werden door de Amerikaanse invasie, volgens sommigen enkele honderden, volgens anderen enkele duizenden, zijn dankzij de door het Westen gevoerde oorlogen uitgegroeid tot een leger van meer dan honderdduizend. Dat leger vecht in Syrië, Irak, en Libië als al-Qaeda en ISIS, uitwaaierend naar groepen in Mali, Boko Haram in Nigeria en Niger, en pleegt aanslagen. Die in Parijs zullen niet de laatste zijn, want er wonen miljoenen jongeren met een moslim- en/of Arabische achtergrond in Europa.

De meeste zijn niet gepolitiseerd en hebben school of werk. Maar vele honderdduizenden zijn gemarginaliseerd en hangen rond in verpauperde voorsteden. Zelfs in het rijke, relatief goed georganiseerde Nederland, zo lezen we enkele dagen terug in de krant, zijn er 134 duizend jongeren die ‘zoek’ zijn, dat wil zeggen, ze werken niet, gaan niet naar school, hebben geen uitkering, maar leven van de hand in de tand. Alleen al in Amsterdam meer dan zestienduizend, uiteraard overwegend ‘allochtoon’.

In een economie die steeds verder wegzakt in de crisis, en alsmaar blijft bezuinigen en afbreken, is van alles nodig, maar NIET dat we de oorlog tegen de islam gaan opvoeren.

Wat nodig is, is een deltaplan voor het onderwijs, herstel van de publieke sector om werk en inkomen en toekomst te genereren, noem maar op. Maar wie terugdenkt aan Rutte’s uitspraak dat het eigenlijk het beste zou zijn als de jongeren die zich in Syrië bij de jihad willen aansluiten, daar ook sneuvelen, zal begrijpen dat we van onze regeerders in dit opzicht niet veel positiefs te verwachten hebben.

In plaats daarvan blijven we onze ogen sluiten voor de verantwoordelijkheid van het Westen, de rol van onze bondgenoten op het Arabisch schiereiland en in Ankara, de rol van Israël. Minister Hennis en commandant Middendorp kunnen niet wachten om de bommenluiken open te gooien en ons ook in de orgie van vernietiging te mengen die al zoveel dood en verderf en verdriet teweeg brengt. De Britse bommenwerpers die onmiddellijk opstegen van hun basis op Cyprus na de trieste beslissing van het Lagerhuis op 2 december, vielen doelen aan waarbij ook burgers omkwamen die de pech hadden te werken of wonen waar de jihad tegen Assad zich ophoudt. Wat de term ‘burgers’ in dit verband betekent wordt nog eens onderstreept door dit verschrikkelijke incident in een dorp bij de ISIS-‘hoofdstad’ Raqqa. Dat dit kennelijk werd veroorzaakt door een Russisch bombardement herinnert er nog eens aan dat ook die luchtaanvallen onschuldige mensen ombrengen—maar militair verder weinig opleveren.

Waar blijft de al bijna vergeten Nederlandse traditie in het volkenrecht, waarom geen visionair initiatief om de partijen bij elkaar te brengen? Is dit dan wat er gebeurt als een heel systeem wegzinkt in de crisis, de regeerders niets meer te bieden hebben dan bommen en repressie en wij gewoon mee-marcheren richting de afgrond?

Kees van der Pijl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten