woensdag 24 februari 2016

De campagne voor het Oekraïne-referendum is begonnen


Op het nieuws op alle zenders vanochtend het bericht dat ‘het onderzoekscollectief Bellingcat’ nu bijna alle namen bij elkaar heeft van de Russische luchtafweereenheid die op 17 juli 2014 in Oost-Oekraïne was aangekomen, daar vlucht MH17 neerhaalde, en zich vervolgens weer snel naar huis haastte. Oost-West, thuis best! 


Voor wie het allemaal nog niet helemaal begrepen had, werd er nog aan toegevoegd dat de opdracht voor deze misdaad niet van een lokale commandant kwam, maar direct van Poetin en zijn minister van defensie.

De komende weken zullen alle nog lopende zaken die Rusland in een kwaad daglicht kunnen stellen, de revue passeren. De relatie van het Kremlin met de sterke man in Tsjetsjenië, Kadyrov, en de misdaden die mogelijk op diens conto kunnen worden geschreven; de dood van Litvinenko in Londen, en natuurlijk de troefkaart, MH17.

Bellingcat is begonnen als een man op de bank thuis met een laptop, Elliott Higgins, en het collectief werkt uitsluitend met sociale media. Dat leden van een Russische militaire eenheid berichten op Facebook zetten, mogen we wel aannemen, maar het wordt moeilijker als ook de beweerde instructie van Poetin en zijn minister van defensie via sociale media moet worden bewezen. Maar voor de Nederlandse media geen reden om het niet breeduit in het nieuws te brengen.

Poetin was op het moment dat MH17 werd neergehaald, vergevorderd in besprekingen met Merkel en Porosjenko over een omvattend vredesakkoord over Oekraïne. Herstel van de gasleveranties door Gazprom stond daarin centraal en de Oekraïense oligarch Dmytro Firtasj had voor dit onderdeel zijn bemiddeling verleend. Daarnaast zou de terugkeer van de Krim naar de Russische Federatie worden geaccordeerd in ruil voor een mega-herstelprogramma voor de economie van Oekraïne. Is het niet opmerkelijk dat Poetin even vrij nam van deze onderhandelingen (die voor Rusland van levensbelang waren) om zijn minister van defensie opdracht te geven een burgervliegtuig uit de lucht te schieten? Een ramp die nieuwe sancties tegen Rusland en direct afbreken van de onderhandelingen tot gevolg had! Hij is dus niet alleen een misdadige oorlogshitser, maar ook nog helemaal gestoord, want daarmee gooide hij dus vooral zijn eigen glazen in.

Allemaal aan het licht gebracht door Bellingcat en integraal op het nieuws. Goedemorgen Nederland. Allemaal van Facebook en andere sociale media gehaald, want Poetin laat natuurlijk geen kans onbenut om zijn misdadige bevelen ook op de sociale media te registreren zodat Bellingcat ze weer in kan passen in de grote puzzel.

Het enige probleem is dat Bellingcat nu al een paar keer betrapt is op vervalsing van gegevens. Het bekendste geval is dat waarin het Duitse weekblad Der Spiegel excuses aanbood voor het overnemen van conclusies van Bellingcat inzake de bewering dat Rusland satellietgegevens over vlucht MH17 zou hebben vervalst. De expert die werd geraadpleegd maakte echter met deze ‘analyse’ korte metten en meldde dat het vooral diende om de naamsbekendheid van Bellingcat te vergroten, maar verder geen bijdrage aan de waarheidsvinding was.

Veel belangrijker nog is dat Officier van Justitie Westerbeke, hoofd van het Joint Investigation Team (JIT) en belast met het strafrechtelijk onderzoek naar de ramp, in zijn brief aan de nabestaanden van de ramp over vorige week de door Bellingcat aangeleverde gegevens zegt dat het JIT de bronnen voor het Bellingcat-rapport kent maar dat uit die gegevens ‘geen bewijs van directe betrokkenheid van deze [Russische militaire] eenheid in het neerschieten van MH17 af te leiden is’. Dan hebben we het dus nog niet over Poetin en zijn minister van defensie.

Er staat nog een heleboel in de brief van Westerbeke, en je zou bijna denken, dat is is nieuws.

Maar nee, met een beangstigende onverstoorbaarheid gaan de Nederlandse media door met het aanhalen van de ‘bevindingen’ van Bellingcat, die altijd in dezelfde richting wijzen, nl. Moskou.

Er is daarom maar één verklaring voor deze absurde eensgezindheid. En dat is dat met het referendum over het EU-Associatievedrag met Oekraïne aanstaande, alles wat maar kan helpen om ‘Poetin’ in de beklaagdenbank te houden, serieus wordt genomen. Want dat is het werkelijke referendum dat de regering, de NAVO en de EU op het oog hebben, nl. voor of tegen ‘Poetin’.

Dus krijgen we de resultaten van een door onze eigen justitiële instanties gediskrediteerd onderzoeksgroepje breeduit op het nieuws, zonder één kanttekeningen of gezondheidswaarschuwing.

Dat is daarom het startschot voor de referendumcampagne.

Kees van der Pijl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten