maandag 22 augustus 2016

Opnieuw een Patriot-missie voor Nederland—dit keer tegen Rusland?


Oorlog Is Geen Oplossing.Nl heeft een bijzondere band met de Patriot luchtafweereenheden omdat onze activiteit als landelijke groep begon met een protest tegen de uitzending van Nederlandse (en Duitse) Patriots naar Incirlik in Turkije, in januari 2013. Dat was een operatie onder valse voorwendsels (dreiging vanuit Syrië), die uiteindelijk afgeblazen werd nadat de operatie voor veel geld een jaar lang was volgehouden. Dezer dagen is opnieuw sprake van een Patriot-missie, met een opnieuw verzonnen dreiging maar met een veel groter risico.


Nederland is met Duitsland bezig om een gezamenlijke luchtafweereenheid te vormen met Patriots. Die eenheid zou dan naar ofwel Polen of de Baltische staten moeten worden gestuurd om daar het Russische gevaar te bedwingen. 


Tegenover Reuters verklaarde Brigadegeneraal Michael Gschossmann, commandant van de luchtafweer van de Duitse luchtmacht dat de stationering in die landen een 'politiek signaal' zou afgeven richting Rusland. Daarvoor moeten we nu juist bang zijn.

De woordvoerder van het Nederlandse ministerie van defensie, Jeroen de Vries, voegde daaraan toe dat de eenheid overal gestationeerd kan worden waar NAVO-gebied verdedigd moet worden. Dat is intussen, dankzij de gestage opmars van het 'bondgenootschap', direct aan de Russische grens. Want voormalige Sovjetrepublieken zoals de Baltische staten, waar miljoenen Russen wonen die daar na het uiteenvallen van de USSR zijn achtergebleven en worden gediscrimineerd als tweede-rangsburgers, zijn nu ook 'NAVO-gebied'.

In oktober gaan Nederlanders en Duitsers oefenen op Kreta, samen met een Amerikaanse torpedobootjager met luchtafweersystemen uit de Aegis-klasse. Het systeem dat ze gebruiken is ontwikkeld door Airbus. Zo wordt er ook nog economisch voordeel behaald uit deze Europese samenwerking.

Enkele dagen geleden riep de Duitse regering burgers op om te zorgen voor tien dagen voedsel in huis te hebben om op een grote crisis voorbereid te zijn. Is dat omdat elke dag het financiële stelsel zoals dat na de crisis van de 2008 weer tot leven is gewekt, alsnog kan instorten? Of moeten we, gelet op de voortgaande provocaties aan de Russische grenzen, met een andere crisis rekening houden?

Kees van der Pijl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten