donderdag 19 januari 2017

"Oorlog is geen Oplossing - Geen geld voor wapens"

Dat was de ritmisch geroepen leuze vanmiddag op de stoep van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. Een gemêleerd gezelschap van enkele tientallen activisten vormden daar een pickline om te protesteren tegen het feit dat de Europese Unie voor het eerste in zijn bestaan doelbewust wapenonderzoek gaat subsidiëren.
Hoewel de Europese Unie zichzelf, als het zo uitkomt, graag als "vredesproject" presenteert, heeft ze zo'n 20 jaar geleden al haar eerste stappen op het terrein van de "Europese Veiligheid en Defensie" gezet, maar onder aanvoering van de Britten waren diverse lidstaten altijd van mening dat de NAVO in deze het primaat moest hebben.Door Brexit en zeker ook door de uitspraken van de morgen te inaugureren president Trump dat de VS niet langer bereid is om nog langer garant te staan voor de verdediging van Europese landen die zelf te weinig in defensie investeren, rolt de ene EU-maatregel om de eigen Europese defensiesector te versterken over de andere. Daarbij gaat het onder andere om de subsidiëring van wapenonderzoek (oplopend tot 3,5 miljard euro EU-geld voor 2021-2027) en de vorming van een Europees Defensie Capaciteitsfonds waarin de lidstaten jaarlijks 5 miljard euro zouden moeten stoppen.

De reden voor deze, en nog een groot aantal andere maatregelen, zou de Russische dreiging aan de oostgrens zijn, terwijl de Russische defensie-uitgaven vele malen kleiner zijn dan die van de EU-lidstaten, laat staan van alle NAVO-lidstaten, bij elkaar. De extra defensie-inspanningen leiden dus vooral tot een nieuwe wapenwedloop waarin elke slag die Rusland maakt om bij te blijven weer tot nieuwe maatregelen aan de NAVO- en EU-zijde leidt. Een escalatieladder waar Oorlog is geen Oplossing al veel langer stelling tegen neemt en dus ook vanmiddag weer aanwezig was. Al dat extra geld moet natuurlijk ook nog uitgegeven worden en dan komen de, ook Nederlandse, wapenbedrijven in het vizier. Daarom stonden we vanmiddag op de stoep van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland: de Nederlandse koepel van wapenbedrijven, NIVD hield vanmiddag in dat gebouw een informatiebijeenkomst voor geïnteresseerde ondernemers hoe ook zij kunnen profiteren van deze bewapeningsstimuleringsmaatregelen.

De protestactie was georganiseerd door Stop Wapenhandel. Zie ook het opinie-artikel "Defensieplan EU: verontrustende zaak"2 opmerkingen:

  1. ISIS is ook geen oplossing.....

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Klopt. Maar laten we niet vergeten dat ISIS überhaupt is ontstaan als direct gevolg van de door Nederland politiek gesteunde Amerikaanse invasie in Irak in 2003. En dat de "oorlog tegen het terrorisme" de wereld er niet veiliger op heeft gemaakt maar het terrorisme alleen maar heeft gevoed...

    BeantwoordenVerwijderen