vrijdag 26 mei 2017

Westblok propaganda probeert beslissing in de Nederlandse Senaat te beïnvloeden


Koude oorlogen worden vaak gekenmerkt door gewapende conflicten aan de periferie en intensivering van de propaganda-inspanningen in de kern om de "harten en geesten" van de mensen te bewegen pogingen om territorium en invloed te vergroten te ondersteunen. Oekraïne zou als voorbeeld kunnen dienen, nadat de Maidan-coup in 2014 de invloedssfeer verschoof ten gunste van het (pro)westelijke blok en ten koste van de Russen.


Europa probeerde de staatsgreep te ondersteunen bij de vestiging van zijn legitimiteit door het land stevig aan Europese instituties te binden, met name door Oekraïne een onderdeel van een Europees associatieverdrag te maken. Tijdens de procedurele route van deze belangrijke stap aan de breuklijn van de Koude Oorlog - in de eerste plaats al ontworpen om Oekraïne te belemmeren een zelfde soort bilateraal verdrag met Rusland overeen te komen - ontstond in Nederland weerstand bij de bevolking.


Bij een referendum in april 2016 werd de ratificatie van het verdrag weggestemd. Aangezien de resultaten niet bindend waren, werd goedkeuring evenwel eenvoudig door de Tweede Kamer geloodst, wat de Eerste Kamer slechts als een mogelijke laatste barrière overliet.

Wellicht had het referendum een signaal gegeven dat de harten en geesten van de Nederlanders nog wat werk nodig hadden. Dagen voor het debat in de Eerste Kamer over deze kwestie zou plaatsvinden (op 23 mei 2017) https://www.eerstekamer.nl/plenaire_vergadering/20170523, verscheen een interessante reclame https://www.youtube.com/watch?v=wmvM9evOlJA op prime time televisie. Het liet een Oekraïense-Canadese Tweede Wereldoorlog oorlogsveteraan zien in een spotje dat bedoeld was de boodschap te verspreiden dat Oekraïners, hoewel in dienst van het Canadese leger, onderdeel uit hadden gemaakt van de bevrijding van Nederland uit de klauwen van de nazi's.

Het bleek dat de commercial was vervaardigd door het illustere Ukrain Crisis Media Center, opgericht door het International Renaissance Institute http://www.irf.ua/en/about/irf/, een organisatie van de Amerikaanse speculant George Soros. Het media centrum, dat ook fondsen ontvangt van de National Endowment for Democracy (NED, de facto de civiele tak van de CIA), de Amerikaanse ambassade in Oekraïne en de Nederlandse staat, werd op 3 maart 2014 gesticht, een week nadat de Maidan-coup erin geslaagd was President Janoekovitsj van zijn zetel te jagen.


Sponsors van de UCMC zoals opgehaald door archiefdienst wayback machine.

In een artikel http://theduran.com/leaked-memo-proves-george-soros-ruled-ukraine-in-2014-minutes-from-breakfast-with-us-ambassador-geoffrey-pyatt/ schreef The Duran dat uit de DNC lekken [Wikileaks publiceerde informatie vanuit het kamp van de Democraten tijdens de Amerikaanse presidentsverkiezingen] bleek dat de oprichting van het Centrum op hoog niveau van besluitvorming was overeengekomen, waarbij naast Soros ook de Amerikaanse ambassadeur van Oekraïne Geoffrey Pyatt betrokken was. Doel was om "professionele PR-bijstand aan de Oekraïense regering te bieden". Met andere woorden, de UCMC was opgericht om de staatsgreep en het nieuwe regime te helpen legitimeren onder de dekking van een NGO mantelorganisatie met westerse steun achter de schermen.

Volgens Euromaydanpress http://euromaidanpress.com/author/uacrisis/, een andere propaganda mantelorganisatie, werd de UCMC opgericht door: "... toonaangevende Oekraïense experts op het gebied van internationale betrekkingen, communicatie en public relations. Het centrum wordt gelanceerd om de internationale gemeenschap objectieve informatie te geven over gebeurtenissen in Oekraïne en bedreigingen voor de nationale veiligheid, met name op militaire, politieke, economische, energie en humanitaire gebieden."

Interessant was in dit opzicht, naast de voor de hand liggende bemoeienissen van de inlichtingengemeenschap met dit project, de plaats waar het centrum werd gevestigd. Dat was namelijk de 3de verdieping van Hotel Ukraina aan het Maidan plein, misschien niet toevallig ook het hotel waar Andrej Parubiy - leider van een ultranationalistische rechtsextremistische paramilitaire groep - zijn hoofdkantoor had tijdens de Maidan opstand. In feite was dit hotel ook de locatie waarvandaan scherpschutters op protestanten en de politie vuurden, tientallen doden achterlatend in wat vermoedelijk een operatie onder valse vlag was. Het was de directe aanleiding voor de machtswisseling.

Behoorlijk informatief was ook de werking van het UCMC in de eerste uren nadat MH17 op separatistische bodem neergestort was. Onmiddellijk na de ramp werd een gecoördineerde informatieoorlog gelanceerd waarin een terugtrekking van een bericht dat naar verluidt door de separatistische commandant Igor - “Strelkov” - Girkin op sociale media zou zijn gepost, opzettelijk verkeerd werd geïnterpreteerd en vervalst om een verhaal te verspreiden dat een fatale fout was gemaakt. Dit verhaal werd vervolgens gesteund door een publicatie van een video met afgeluisterde gesprekken door de SBU (Oekraïense geheime dienst), een paar uur nadat de UCMC verspreid had dat de commandant een "succesvolle operatie" had toegejuicht en de separatisten ¨bij heterdaad betrapt waren¨.

Na grondig onderzoek op sociale media https://hectorreban.wordpress.com/2015/06/12/myth-of-the-fatal-mistake-how-the-mh17-infowar-started/ bleek dat de boodschap niet door de commandant was geschreven, maar een verkeerde interpretatie was van gebeurtenissen die kon worden toegeschreven aan een redacteur van een pro-separatistisch webforum, die zich had gebaseerd op een verzameling van eerdere speculatieve berichten op de sociale media. Ook de SBU tapes waren gefraudeerd. Zij suggereerden een lanceerplek die later nooit meer in de onderzoeken ter sprake zou komen, en zeer waarschijnlijk te maken had met het neerhalen van een Oekraïense straaljager een dag voor MH17 neerstortte.

Het doel van de recente propaganda-oefening die de UCMC in de Nederlandse media uitvoerde, kan worden geïnterpreteerd als een poging om zich in de epische strijd voor vrijheid en democratie te manoeuvreren. De mythe van het land van bevrijders, steunend op de ervaring van de goede oorlog tegen de nazi´s, is ook de belangrijkste basis waarop nog steeds de steun voor onze Amerikaanse hegemon rust. We hoeven niet ver te zoeken naar een nieuw monster waarvoor wij en onze bevrijders zich nu op zouden moeten voorbereiden.

Methode lijkt te zijn een gemeenschappelijke 'verbeelde gemeenschap' te fabriceren om de mensen in (pro) westerse samenlevingen achter de staatsgreep te krijgen en natuurlijk tegen de Russische bedreiging. De manier om dit te doen is het creëren van een gevoel van wederzijdse lotsbestemming gebaseerd op wederzijdse ervaringen in het verleden, of zoals bestuurslid van het UCMC Natalya Popovich het formuleert http://uacrisis.org/56131-tri-natsiyi-odna-svoboda: "We moeten dergelijke unieke verhalen populair maken, omdat zij landen samenbrengen en helpen te begrijpen dat we allemaal veel dichterbij zijn dan het lijkt¨. De campagne heeft dus kennelijk een doel dat verder wil reiken dan de ratificatie.

Op microniveau is de media campagne ook bedoeld om de politieke uitkomst van het debat in de Eerste Kamer te beïnvloeden met betrekking tot de bekrachtiging van het EU-Oekraïne associatieverdrag. In feite is men er heel eerlijk over. Volgens de initiatiefnemer van de campagne http://uacrisis.org/56131-tri-natsiyi-odna-svoboda is bijvoorbeeld “materiaal gewijd aan dit onderwerp in de Nederlandse krant De Telegraaf op de vooravond van de eindstemming voor de bekrachtiging van de EU-associatieovereenkomst.¨

Beïnvloeding van onze afgevaardigden vond ook rechtstreeks plaats, bijvoorbeeld door een smeekschrift van een groep NGO´s dat direct aan de Eerste Kamer was gericht. http://ti-ukraine.org/en/news/appeal-to-the-members-of-the-first-chamber-of-the-states-general-of-the-netherlands-regarding-the-ratification-of-the-eu-ukraine-association-agreement/ Het UCMC maakte ook onderdeel uit van dit conglomeraat, net als overigens de Max van der Stoel Foundation, dat met volle overtuiging de situatie in het huidige Oekraïne – doorspekt met corrupte oligarchen, mensenrechtenschendingen, geweld en normalisering van extreemrechts gedachtegoed - voorstelt als een lichtend pad naar vrede en democratie.

Fractiediscipline en horigheid aan de hegemonie zullen zonder meer een belangrijkere rol spelen bij de goedkeuring die de Eerste Kamer aan ratificatie zal geven http://www.nu.nl/politiek/4716597/meerderheid-eerste-kamer-bij-referendum-afgewezen-oekraineverdrag.html. Hoewel de campagne van het UCMC eigenlijk zou kunnen worden beoordeeld als een nogal zachtaardige poging om de gewenste uitkomst gedaan te krijgen, zou men niet moeten denken aan wat er zou gebeuren in een gelijksoortig geval. Wanneer een Russische NGO mantelorganisatie gelieerd aan de Russische staat zou proberen het politieke proces in een tegengestelde richting te beïnvloeden, zou waarschijnlijk een internationale rel zijn uitgebroken.

Op een ander niveau moeten we ons wel degelijk zorgen maken over dit soort organisaties. Omdat zij zich vermommen als grassroots organisaties, leunend op een beeld van objectiviteit en burger activisme van onderaf, moet informatie dat van hen afkomstig is met de grootste voorzorgsmaatregelen worden behandeld. In feite, om het bot te zeggen, was deze zogenaamde mediacampagne van het UCMC in die zin gewoonweg een actie van inlichtingengemeenschappen om attitudes en politieke processen te beïnvloeden. De wijze waarop de Nederlandse politiek en journalistiek op deze inbreuk reageren, zal veel duidelijk maken over de toestand van onze politieke ruimte.

Hector Reban

Geen opmerkingen:

Een reactie posten