maandag 20 april 2015

Oekraïne trekt verder naar rechts onder de NAVO-paraplu


De pro-Westerse regering in Kiev heeft begin van deze maand een wet door het parlement laten aannemen die zowel nazi- als communistische politieke partijen en symbolen verbiedt. De Communistische Partij van Oekraïne heeft geprotesteerd tegen deze beledigende gelijkstelling, ook omdat daardoor de herdenkingen van de overwinning van het Sovjetleger op de nazi’s in 1945 onmogelijk worden.
Het zou opmerkelijk zijn dat de regering in Kiev ook afstand neemt van de nazi’s ware het niet dat tegelijkertijd de pas werkelijk opzienbarende stap is genomen om Dmytro Jarosj, de leider van de neo-nazi Rechtse Sector, adviseur van de generale staf te maken.


Kolonel-generaal V. Moezjenko, chef van de generale staf, schudt op de foto de hand van deze beruchte, door Interpol gezochte fascist. Het verschil in enthousiasme tussen de twee is niet moeilijk te zien. Maar Kiev heeft geen keus: het moet de Rechtse Sector, die in de algemene verkiezingen bleven steken op 1,1 procent maar die met zijn DUK-eenheden een macht van betekenis vormt, zien te paaien. Anders gaat de burgeroorlog in het oosten. die het land verscheurd heeft en financieel bankroet heeft gemaakt, gewoon door. 


De vrijwilligersbataljons (DUK Rechtse Sector, alsmede Aidar, Azov, enz.) hebben het leeuwendeel van de strijd tegen de federalisten in de Donbass geleverd. Ze zijn rechts-nationalistisch tot fascistisch en hebben zonder uitzondering grote misdaden begaan. In plaats van hen tot de orde te roepen, is nu dus gekozen voor deze gevaarlijke tactiek van inpakken.

Gevaarlijk, want het leger van Oekraïne is zo zwak dat Merkel en Hollande te hulp moesten snellen om het voor instorting bij Debaltseve te behoeden. Dat mondde in februari dit jaar uit in het akkoord van Minsk, dat het geweld enigszins maar niet helemaal heeft doen stoppen.

Jarosj arresteren zit er dus niet in, want wie zou dat moeten doen. Dus wordt hij in de top van het leger ondergebracht en krijgen zijn strijders, die in het kader van het akkoord onder het commando van het leger zijn geplaatst, soldij van Kiev. Jarosj geniet bovendien onschendbaarheid omdat hij in het parlement zit. Als de strijd met de rebelse provincies opnieuw oplaait moeten we dus maar afwachten wie de bevelen geeft.

Net als bij eerdere gelegenheden wordt de politiek van Duitsland en Frankrijk om samen met Rusland het conflict te beheersen, openlijk gedwarsboomd door de Amerikanen, met de Engelsen en Canada in hun voetspoor. Dat zij daarbij niet schuwen om samen te werken met neo-nazi’s bleek toen de Amerikaanse ambassadeur aan de oprichter van Svoboda, Andriy Paroebiy, het groene licht gaf voor de coup van februari 2014—terwijl een aantal straten verder de ministers van Duitsland, Frankrijk en Polen in aanwezigheid van een Russische vertegenwoordiger het akkoord met Janoekowitsj tekenden.

Ook nu krijgt de ruk naar rechts steun uit dezelfde hoek. Canada heeft troepen naar Oekraïne gestuurd, die daar samen zullen werken met Amerikaanse troepen. In december al stuurde Ottawa militaire politie, en enkele dagen geleden, 17 april, zijn 300 US parachutisten in Lviv in het westen van Oekraïne gearriveerd. De Russische waarschuwing dat hierdoor de situatie ernstig gedestabilizeerd kan worden, wordt weggewuifd. Toch is het zo dat de legerleiding in Kiev, ‘versterkt’ met de nazi’s van Jarosj, zich hierdoor aangemoedigd kan voelen om nieuwe militaire initiatieven te nemen.

Daar komt nog bij dat Israël, uit verbolgenheid over het feit dat Rusland de lange tijd uitgestelde levering van S-300 luchtafweerraketten aan Iran na het nucleaire akkoord met Teheran alsnog laat doorgaan, heeft aangekondigd offensieve wapens aan Kiev te gaan leveren.

Kortom, de echte nazi’s in Oekraïne zijn een stap dichter bij de macht en hun buitenlandse vrienden voeren de druk op. Of zouden ze samengetrokken zijn om Jarosj te arresteren en aan Interpol over te dragen?

Kees van der Pijl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten