zaterdag 31 augustus 2013

Fotoverslag demonstratie 31 augustus 2013

Meer dan 200 mensen van zeer verschillende nationaliteiten en leeftijdsgroepen demonstreerden vanmiddag tegen de dreigende militaire aanval op Syrië. Onder hen ervaren vredesactivisten, mensen van Syrische afkomst, maar bovenal veel "gewone", verontruste burgers. Allen hadden zich verenigd achter de eis dat er geen militaire aanval op Syrië moest komen. Tijdens een tweetal toespraakjes bleken zowel medestanders van de Syrische regering als medestanders van de Syrische oppositie zich in deze leus te kunnen vinden. Vertegenwoordigers van beide opvattingen liepen mee en kwamen aan het woord.

 
Het verzamelpunt van de demonstratie was het Vredespaleis dat juist deze week het feit viert dat het 100 jaar geleden in Den Haag werd geopend omdat de regeringsleiders, toen in 1913, van mening waren: "Oorlog is geen Oplossing".

Eén van de organisatoren spreekt over het internationaal recht: zonder mandaat van de VN Veiligheidsraad is een militaire actie tegen Syrië illegaal, net als de militaire interventie tegen Irak, dit jaar tien jaar geleden. Bovendien bleek toen de informatie over chemische wapens (ook) niet te kloppen.
Op een paar honderd meter van het Vredespaleis passeren we de Turkse ambassade (op de achtergrond).
Vanaf de werkelijke kop van de demonstratie worden leuzen geroepen die door de deelnemers worden herhaald.Een tweede moment voor toespraken is pal vóór de Amerikaanse ambassade (op de achtergrond).

 
Ook spreekt iemand vanuit "Oorlog is geen Oplossing" de groep demonstranten toe.

Een mee-demonstrerende medestander van de Syrische regering aan het woord.


Eén van de organisatoren legt nogmaals uit dat we als groep demonstranten geen voorkeur hebben voor de ene of de andere strijdende partij in Syrië.


Eén van de andere organisatoren wijst op de bestaande Nederlandse betrokkenheid, onder andere door de Nederlandse Patriot-eenheden die langs de Turkse grens met Syrië staan opgesteld, waardoor Nederland bij een oorlog tegen Syrië betrokken zal worden ook al zou het parlement van mening zijn dat niet aan alle voorwaarden wordt voldaan. Die Patriots moeten teruggehaald worden.


Langs het torentje van Rutte.
 
Vertegenwoordiger van de meedemonstrerende medestanders van de Syrische oppositie.
 Langs de Tweede Kamer en het politieke mediacentrum: Nieuwspoort.
 
Op weg naar het eindpunt bij Den Haag Centraal waar adressen van belangstellenden werden verzameld om binnenkort afspraken te kunnen maken over mogelijke en noodzakelijk geachte vervolgacties.
 

3 opmerkingen:

  1. Wat een verschrikkelijke dag. Ik wilde gaan. Helaas was de trein uitgevallen, en moest ik een omweg maken naar Schiphol met de stoptrein. Daar aangekomen bleek mijn OV-chipcard ineens niet te werken. Nadat ik eindelijk had uitgevogeld waarom was het al één uur dus moest mijn reis mijn staken. Ik kon wel janken. In ieder geval: mijn dank en waardering voor iedereen die er wel was...

    Staan er nieuwe demonstraties gepland?


    BeantwoordenVerwijderen
  2. Woensdag om 17 uur

    https://www.facebook.com/events/598791790183574/?ref=2

    BeantwoordenVerwijderen