donderdag 19 december 2013

Edward Snowden-Amerikaanse wapenindustrie: 1-0

In een artikel in Foreign Policy magazine lezen we vandaag dat Boeing te horen heeft gekregen dat het een order voor $4 miljard voor 36 F-18 gevechtsvliegtuigen is misgelopen nu Brazilië heeft gekozen voor de goedkopere Zweedse Gripen van Saab. In werkelijkheid gaat zoiets om nog veel meer geld, want de prijs gaat altijd omhoog, en met dure onderhoudscontracten wordt de geldstroom richting Seattle nog jarenlang gaande gehouden. 

Het waren de onthullingen van Edward Snowden die de streep door de rekening hebben gehaald. Tegenover de Braziliaanse publieke opinie kon presidente Dilma Rousseff het al eerder niet verkopen naar de VS op officieel staatsbezoek te gaan nadat bekend was geworden dat zelfs haar privé-telefoon was afgeluisterd. Deze president voert net als haar peetvader Lula een ‘gematigde’ politiek om de heersende klasse van het land, nog altijd het meest ongelijke in de wereld (al komt China dichtbij) niet te provoceren; en hoewel ze zelf ooit gemarteld tijdens het door Amerika gesteunde generaalsregime, is het niet háár keuze geweest om een confrontatie met Washington te zoeken. 

Maar met de bevolking al onrustig vanwege de ongekende uitgaven voor het wereldkampioenschap voetbal deze zomer, en zelfs de dreiging van een algemene staking in de lucht, heeft de regering nu ook afgezien van de Boeing-aankoop. 

De VS zit zo diep in de schuld dat de bodem van de put voor de defensie-uitgaven zichtbaar wordt, en de Amerikaanse wapenindustrie wordt steeds meer afhankelijk van buitenlandse aankopen. 

Sommige landen hebben nog niet iets meer gevoel voor soevereiniteit dan andere. Want terwijl Brazilië tenminste in ieder geval stappen neemt om te laten zien dat het geen kolonie van Amerika is, is in Nederland geen spoor te bekennen van verontwaardiging over het feit dat ook hier op grote schaal wordt afgeluisterd. Boeing (tweede wapenexporteur ter wereld op de SIPRI-lijst) mag dan de F-18 order van Brazilië zijn misgelopen, Lockheed-Martin (de nummer één) hoeft zich geen zorgen te maken over de Nederlandse aankoop van de F-35 Joint Strike Fighter, want die is rond—het enige PvdA-kamerlid dat bezwaar maakte deed dat vanwege… de geluidsoverlast op de geplande vliegbasis Leeuwarden. 

Kees van der Pijl


 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten