woensdag 18 december 2013

En als er nu eens geen ‘gematigde oppositie’ meer is? Dan steunen we de jihadisten in Syrië

In een bloedbad van ongekende wreedheid in Adra, 20 kilometer ten noorden van Damascus, hebben jihadisten tientallen burgers, onder wie kinderen, onthoofd of levend verbrand. Onder de slachtoffers bevonden zich Druzen, Alawieten en Christenenen. Het Syrische leger heroverde Adra maar kwam te laat om het drama te verhinderen. 


*** Syrische tankeenheid in de nabijheid van de stad Adra *** 

Aanvankelijk waren er berichten dat behalve strijders van al-Noesra, ook een eenheid van het Islamitisch Front bij de overval betrokken was maar dit werd later tegengesproken. Het Islamitisch Front is van belang omdat dit de factie is door momenteel door de Verenigde Staten en Engeland wordt benaderd als de nieuwe ‘pro-Westerse’ vleugel van de opstand. De Nederlandse opstelling terzake van het bloedbad in Adra is nog niet bekend, maar eerdere reacties van onze minister van buitenlandse zaken Frans Timmermans beloven niet veel goeds. In antwoord op kamervragen over een eerdere moordpartij onder Aramese Christenen in de stad Sadad baseerde hij zich 3 december jl. uitsluitend op het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten, een spreekbuis van de opstandelingen. Daar was ‘geen melding gemaakt van de verwoesting van het dorp… [er is] geen andere informatie beschikbaar… enz. enz.’ Verder wist onze Frans van niets. 

Hoe is het mogelijk, vraag je je af, dat een Nederlandse minister hiermee weg komt. Wel lopen paraderen op het centrale plein van Kiev, maar niet in staat verschillende bronnen af te wegen en zich een zelfstandig oordeel te vormen … Waarom nog een eigen minister van buitenlandse zaken als hij tot niets anders komt dan achter de muziek van Washington en Berlijn aan lopen? 

In dat opzicht kunnen we spoedig nog meer verwachten. Want de eerder gemelde toenadering tussen regering en het Vrije Syrische Leger (Engels: FSA), zeg maar de binnenlandse, seculiere oppositie, heeft als gevolg gehad dat veel FSA-strijders zijn overgelopen naar de jihadisten. Deze zijn immers veel beter bewapend en hebben zich nu bovendien meester gemaakt van opslagplaatsen met door het Westen geleverde wapens, o.a. in Bab al Hawa in het noorden. In een burgeroorlog van de intensiteit van die in Syrië, inmiddels geïnternationaliseerd door de toevloed van jihadisten uit Irak en diverse Europese landen inclusief Nederland, is er geen optie om ‘weer gewoon naar je werk te gaan’. Dus zoeken de losgeslagen elementen die rond de opstand zwerven, een ander onderdak.

De furieuze strijd tussen de regeringstroepen en de rebellen heeft inmiddels het stadium van een uitputtingsslag bereikt, waarin alle middelen geoorloofd lijken. Het Syrische leger gebruikt nu bij gebrek aan beter zgn. ‘barrel bombs’, olievaten gevuld met explosieven, die uit laag overvliegende helicopters worden gegooid. Op 16 december werden 76 burgers in een door rebellen bezet gehouden deel van Aleppo gedood door zo’n bom, die zoals te verwachten, weinig precies is. Bij een eerdere ronde met barrel bommen op buitenwijken van Aleppo stuiterde er al een over een aantal daken bovenop een markt, met rond 50 doden als gevolg. 

Het wegsmelten van de FSA (hun generaal Idriss moest zelfs, naar we mogen aannemen tijdelijk, Syrië ontvluchten) is voor Washington en Londen daarom aanleiding geweest om nu maar met de jihadisten in gesprek te gaan. Eerder deze week werd door het State Department bevestigd dat het in gesprek gaat met het Islamitisch Front nadat dit een FSA-hoofdkwartier onder de voet had gelopen. Het Islamitisch Front ‘staat niet op de Amerikaanse lijst van terreurorganisaties’. Volgens een artikel in Foreign Policy Magazine dd. 13 december zijn radicale Moslims nog de enig overgebleven stroming in het anti-Assad-front waar Washington zijn invloed kan laten gelden. 


Het Front werd op 22 november jl. gevormd uit zeven afzonderlijke islamistische groeperingen, met een geschatte sterkte van tussen de 45 en 60 duizend strijders, compleet met tanks en artillerie en met royale steun van de monarchieën aan de Golf, m.n. Saoedi-Arabië en Qatar. Nu het FSA niet veel meer voorstelt, hoopt het Westen via het Islamitisch Front militaire druk op de Syrische regering te kunnen uitoefenen. Alleen zo kan de positie van Assad bij de onderhandelingen volgende maand verzwakt worden.

Zaterdag berichtte het persbureau Reuters in een rapport dat commandanten van het Islamitisch Front vertegenwoordigers van het State Department zouden ontmoeten in Turkije, om over de voorwaarden voor Amerikaanse steun te spreken. Daarbij zou ook een fusie tussen het Islamitisch Front en wat er over is van de FSA besproken kunnen worden. 

Nu is het doel van het Islamitisch Front het vestigen van een Soenni-theocratie. Het wijst iedere vorm van representatieve democratie af aangezien Allah al soeverein is. Officieel heet het dat de ethnische en religieuze minderheden die nog zullen resteren in een Syrië onder het Islamitisch Front, door de sharia-wetgeving zullen worden beschermd. Maar Zahran Alloush, de militaire commandant van het Islamitisch Front, heeft in een video de Alawieten uitgemaakt voor afval dat door de jihadisten uit Syrië zal worden opgeruimd, dus die zullen daar niet gerust op zijn. 


*** Europese Jihadisten in Syrië ***

De Westerse positie is naar verluid dat de rebellen een overgangsregering zullen moeten accepteren waarbij Assad aanblijft, zij het met sterk verminderde bevoegdheden. Dit om een regelrechte machtsovername door de jihadisten te voorkomen. Hoe steun aan de jihadisten van het Islamitisch Front een machtsovername van jihadisten kan verhinderen (tenzij het Front in gevecht zou raken met al-Noesra) blijft een raadsel. 

De laatste die dit alles zal begrijpen is natuurlijk onze Frans. Zijn ministerie heeft overigens nog wel drie ton ter beschikking gesteld voor een oppositie-persbureau, om nog meer van dezelfde kant te kunnen horen. 

Nederland heeft getekend voor de vernietiging van Afghanistan, van Irak, van Libië, en met onze Patriots geven we rugdekking aan de vernietiging van de laatste seculiere staat in het Midden Oosten, Syrië. Als hij niet te onbenullig was, zou de geschiedenis Frans Timmermans toevoegen aan de lijst van namen die aan het samenleven van verschillende volkeren en geloofsgemeenschappen in het Midden Oosten een eind heeft gemaakt—om de olie, om het verzet tegen de voortgaande Israëlische kolonisatie van Palestina te breken, om de Saoedis in het zadel te houden, en wat al niet. ‘Geen andere informatie beschikbaar’.


Kees van der Pijl

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten