vrijdag 29 mei 2015

Het einde van het voetbalseizoen


De arrestatie in Zwitserland van een aantal hooggeplaatste functionarissen van de wereldvoetbalorganisatie FIFA wegens corruptie heeft in de media een golf reacties losgemaakt die allemaal gaan over de corruptie die de organisatie plaagt. Dat dit het geval was, tja, wie wist dat niet—een wereldkampioenschap voetbal toekennen aan Qatar in de zomer, een van de heetste plekken op aarde, dat doe je niet op sportieve gronden alleen. Maar de arrestatie licht ook een tipje op van de sluier die over de machtsverhoudingen in de wereld ligt en werpt een schel licht op twee staten die in diverse oorlogen verwikkeld zijn, nl. Israël en de VS. 


In de weken die vooraf gingen aan het FIFA-congres in Zürich werd bekend dat de Palestijnse voetbalbond daar zou voorstellen Israël als lid te schorsen omdat hun spelers uit de bezette gebieden het leven onmogelijk gemaakt wordt. Een Al Jazeera documentaire over de bezetting herinnert er nog eens aan waar we het hier over hebben.

Netanyahu had bij een bezoek van Sepp Blatter (foto), wiens herverkiezing in Zürich besloten moet worden, al gewaarschuwd dat als deze motie zou worden aangenomen, hij de FIFA kapot zou maken, maar Blatter antwoordde dat hij een stemming niet kon verhinderen.

Dat zou dan door anderen moeten gebeuren, en dan is een telefoontje naar Washington kennelijk voldoende. Want hoewel voetbal in de VS nauwelijks om de hoek komt kijken in vergelijking met de nationale sporten honkbal en basketbal, heeft de Amerikaanse minister van justitie lopende FBI-onderzoeken gebruikt voor een verzoek om een aantal hoge FIFA-vertegenwoordigers aan de vooravond van de conferentie in Zürich te laten arresteren en uit te leveren aan de VS. Aangezien Zwitserland eerder weigerde filmregisseur Roman Polanski uit te leveren (hij wordt op dit moment vastgehouden in zijn geboorteland Polen omdat de VS opnieuw een verzoek heeft ingediend om ervoor te zorgen dat hij zal sterven in een Amerikaanse gevangenis), willen de Zwitsers niet nog een keer met de Amerikanen in aanvaring komen. Dus onze voetbalbonzen zullen binnenkort wel op het vliegtuig gaan hoewel hun misdrijven, indien bewezen, toch niet in de VS zijn begaan.

Het is natuurlijk niet de eerste keer zijn dat de VS Israël in staat stelt ongestraft zijn bezettingspolitiek voort te zetten. Maar het blijft toch bijzonder dat Israël Amerika gewoon kan inschakelen om de zaken even naar zijn hand te zetten.

En zoals Jason Ditz op AntiWar.com stelt, het is ook nog eens mooi meegenomen als de wereldkampioenschappen in Rusland in 2018 alsnog onderuit kunnen worden gehaald, al is misschien iets te ver gezocht. Maar niets is uitgesloten, al telt de stem van Porosjenko, die heeft opgeroepen dat Moskou onder geen beding het kampioenschap mag krijgen, niet zo zwaar als die van Netanyahu.

Want inmiddels hebben de Palestijnen, lees ik net, hun motie om Israël te schorsen ingetrokken.

Zo werkt dat.

Kees van der Pijl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten