zondag 10 mei 2015

Wordt MH17 ons 9/11? (6) Het artikel in Novaya Gazeta


In juli, direct na de ramp met vlucht MH17, kwam de krant Novaya Gazeta met een voorpagina waarop aan Nederland excuses werden aangeboden. 


En nu komt uitgerekend deze krant met een integraal afgedrukt rapport van Russische ingenieurs die stellen dat de plek vanwaar een Buk-raket (voor NRC-lezers, ‘Boek’) op het vliegtuig werd afgevuurd, in handen was van … het Oekraïense leger, d.w.z. dat deel dat ressorteert onder de regering van Porosjenko en Jatsenjoek, de groep die door de coup van 21 februari 2014 aan de macht is gekomen. 

Novaya Gazeta is de krant die is opgericht met geld van Gorbatsjovs Nobelprijs voor de vrede, en van de zakenman Lebedev. Een beroemde journalist die voor de NG werkten was de vermoorde Anna Politkovskaïa.

Kortom, een onverdachte bron.

Voor het nieuwe door Novaya Gazeta integraal afgedrukte rapport spreken eerdere bronnen, nl. een eerste artikel door Robert Parry van ConsortiumNews.com en het relaas van een Oekraïense sergeant van december jl.

Parry, die uitstekende contacten in de Amerikaanse inlichtingendiensten heeft, liet zich vertellen dat er gedetailleerde satellietopnamen waren met Oekraïense Buk-lanceerinstallaties, met veel troep eromheen en andere tekenen van slechte discipline.

Dit werd in december bevestigd door een anonieme Oekraïense sergeant die in een interview hetzelfde vertelt. Hij vertelt over drankgebruik, desertie, ook overlopen naar de rebellen. Een allermiserabelst moreel onder de troepen.

Maar hij legt ook uit dat van een onbedoelde treffer geen sprake kan zijn, omdat het niet zomaar een kwestie is van een knop indrukken. Er worden codes uitgewisseld tussen verschillende eenheden die moeten voorkomen dat een eigen toestel wordt neergeschoten.

De schrijver van dit laatstgenoemde interview, Michael Collins, is zelf echter van mening dat er een straaljager in het geding is geweest en nog in december stelde hij dat andere theorieën, vooral over Buk’s, de functie hebben de aandacht daarvan af te leiden.

Zou dat deze keer met het artikel in de Novaya Gazeta dan ook zo zijn?

Het blijft immers moeilijk om het eerder vermelde relaas te vergeten van de Canadees-Oekraïense OVSE-waarnemer, Michael Bokiurkiw, die als eerste ter plekke was en stelde dat er duidelijk sporen van zware machinegeweervuur te zien waren en dat MH17 dus waarschijnlijk is neergehaald door een Oekraïense straaljager.

Hetzelfde geldt voor de analyse van foto’s van het wrak door een Duitse piloot ook al met een Oekraïense naam (Haisenko), die aantoonde dat er in- èn uitgaande gaten in de romp zaten en dat bij de bestuurdersplaats een zware concentratie inslagen te zien zijn—iets wat niet door de uitwaaierende fragmenten van een Buk-explosie kan zijn veroorzaakt.

Tenslotte zijn er nog een aantal ooggetuigen in de Russische uitzending van de BBC (die eerst van de BBC-site was verwijderd en vervolgens ook nog eens van YouTube). Robert Parry kwam op grond van bovenstaande bronnen eveneens in tweede instantie tot de slotsom dat het een Oekraïense straaljager moet zijn geweest.

Het verhaal van de straaljager was ook de officiële reactie van de Russische militaire top direct na de ramp (in de vorm van een vraag, nl. wat deed die straaljager daar?). Dan is er ook nog het detail dat dit toestel onder bevel zou hebben gestaan van de voorzitter van de Nationale Veiligheidsraad, de neo-nazi Paroebiy, de man die de coup in februari 2014 uitvoerde en die kort na de ramp met MH17 om niet opgehelderde reden ontslag nam (op 7 augustus om precies te zijn. Overigens is hij nog steeds actief voor het regime in Kiev: in februari dit jaar was hij in de VS en Canada om wapens te vragen, en kreeg daar een ontvangst als een held).

Bovendien, aldus een andere Russische hoge militair, laat een Buk een enorm rookspoor na en maakt hij vreselijk veel kabaal, dus dat er niemand is die hem gezien zou hebben is zeer merkwaardig (hetzelfde kan tegen de nieuwe Novaya Gazeta-versie worden aangevoerd). Dit alles verklaart misschien het bijna wanhopige initiatief van het Nederlandse onderzoeksteam om alsnog een oproep te doen aan mogelijke getuigen…. van een Buk-lancering.

En dan blijft er altijd de vraag, waarom we niet te horen krijgen wat er op de zwarte dozen is vastgelegd. Nog onlangs, bij het in moeilijk bereikbaar gebied neergestorte vliegtuig van GermanWings, was de informatie op de zwarte doos ook weer direct beschikbaar. Maar MH17, dat schijnt maar niet te lukken.

Hetzelfde geldt voor de Amerikaanse satellietinformatie.

Als er echt bewijs was dat de Russen of pro-Russische rebellen achter het neerschieten zaten, zouden we dit toch dag in dag uit voorgeschoteld hebben gekregen?

Het zwijgen blijkt echter ook goed te werken—door niets te zeggen, blijft de verdenking op ‘Poetin’ rusten. En dat is precies waar degenen die op een nieuwe Koude Oorlog of erger uit zijn, de publieke opinie heen willen sturen.

Kees van der Pijl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten