zondag 20 maart 2016

Foto-impressie bijeenkomst "Oekraïne tussen Oost en West", 20 maart in De Balie


Op zondagmiddag 20 maart vond in de Balie het door Oorlog is geen Oplossing georganiseerde debat "Oekraïne tussen Oost en West" plaats.
Dagvoorzitter was prof.dr. Kees van der Pijl van het Centrum voor Geopolitiek.


De Amerikaanse hoogleraar Nikolaj Petro beet het spits af met een goed gedocumenteerd betoog dat de Oekraïense regering met haar anti-Russische agenda economische zelfmoord aan het plegen was. President Porosjenko feliciteerde zijn landgenoten onlangs met het feit dat het een winter had doorstaan zonder Russische gas te importeren, maar vermeldde daarbij niet dat het land die winter gas uit Slowakije had geïmporteerd voor 30% hogere kosten dat evenzogoed uit Rusland afkomstig.


De tweede spreker was de Britse hoogleraard Richard Sakwa, die een uur eerder nog door het televisieprogramma Buitenhof was geïnterviewd. Hij sloot aan bij de kritiek van zijn voorganger op de anti-Russische ideologie van de huidige Oekraïense regering en richtte zich daarbij met name op de Oekraïense wetgeving die de rechten van de grote Russisch-talige minderheid in het land sterk inperkte. En dat, zo hekelde hij, met instemming en zelfs warme ondersteuning van de Europese Unie die volgens haarzelf toch voor heel andere principes staat.


Het Duitse Bondsdaglid Andrej Hunko constateerde in de lijn van zijn twee voorgangers dat er bij het afsluiten van het Associatieverdrag erntige fouten zijn gemaakt en zei te hopen op een Nederlands "nee" zodat de EU de onderhandelingen met Oekraïne opnieuw kon beginnen.


Na de pauze volgende korte reacties van SP-senator Tiny Kox ...


... en journalist Stan van Houcke.


Waarna een discussie met de zaal kon plaatsvinden.De bijeenkomst werd afgesloten door Chris de Ploeg met de presentatie van zijn boek "Oekraïne in het kruisvuur".

Binnenkort zullen de video-opnames van deze bijeenkomst hier te zien zijn.

Op verzoek van velen hierbij al een eerste grof-gemonteerde versie.
Geen opmerkingen:

Een reactie posten