dinsdag 5 april 2016

Porosjenko-gate

Terwijl de media blijven proberen de onthullingen van de Panama-papers richting 'Poetin' te sturen wordt langzaam de conclusie onontkoombaar. De man die, gesterkt door het Associatieaccoord, in Oekraine het 'grote gevecht met de corruptie' gaat leveren is zelf een van de grootste schurken. 
Op de BBC werd het Panama-nieuws voorzien van een foto waarop Poetin de hand schudt van Assad, hoewel beiden niet zelf op de lijst staan maar via vrienden resp. schoonfamilie. Geen vrienden- of familiekring waar je jaloers op moet zijn, maar toch iets anders dan wanneer je zelf de spin in het web bent.
En zo iemand is volgens Kim Dasgupta in The Independent van vandaag onze hoogsteigen Petro Porosjenko.


De 'Chocoladekdoning' had bij zijn aantreden verzekerd dat hij zijn suikerwarenimperium Roshen zou verkopen, maar niet alleen is dat al twee jaar 'niet gelukt', er is nog meer aan de hand. Natuurlijk heeft dagblad Trouw vanochtend al iemand uit de partij van Porosjenko (!) gevonden die verzekert dat de president 'de wet niet heeft overtreden'.
Maar ook buiten de partij van Porosjenko zijn er mensen die de zaken volgen, bv. Kim Dasgupta in The Independent van vandaag. Na lezing van dat verslag dringen zich andere conclusies op.

Zo heeft Oleksandr Klymenko, voormalig minister van belastingen, verklaard dat Porosjenko nog voor zijn verkiezing Klymenko onder druk had gezet om boetes die door de belastingautoriteiten aan Roshen waren opgelegd, in te trekken. Klymenko is nu in ballingschap omdat hij door de regering van Porosjenko strafrechtelijk wordt vervolgd, volgens Klymenko uit wraak.

Gelukkig maar dat de president 'de wet niet heeft overtreden'.

In augustus 2014 waren Oekraiense troepen in felle gevechten gewikkeld met rebellen in de Donbas en op de 20ste van die maand sneuvelden meer dan duizend Oekraiense soldaten bij Ilovaisk. Dat debacle veroorzaakte grote verontwaardiging en het bracht minister van defensie Valeriy Heletey ertoe om ontslag te nemen.

President Porosjenko, onze man in Kiev, was die dag echter met andere zaken bezig, nl. met het inschrijven van een brievenbusmaatschappij, Prime Asset Partners Ltd, op de Britse Maagdeneilanden. Geholpen door het Panamese advocatenkantoor Mossack Fonseca.

Natuurlijk weten we dat de president 'de wet niet heeft overtreden'.

Maar om nu koppig te blijven volhouden dat deze cynische multimiljardair 'de corruptie gaat aanpakken' zoals de voorstanders van het EU-Associatieaccoord denken, voert toch wat ver.

Kees van der Pijl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten