maandag 18 april 2016

Tussen de Russen (nouja, met Clingendael, Radio Free Europe en de NRC)

Zojuist komt de uitnodiging binnen van de eerste bijeenkomst van de groep die van onze regering drie ton heeft gekregen om de anti-Poetin-campagne in Nederland niet te laten inzakken. Na de pijnlijke nederlaag in het Oekraïne-referendum is het immers zaak de oorlogsstemming niet te laten verslappen. Regeren is vooruitzien! Het doel, in dit geval à raison van 12 euro 50 toegang, is om de demonisering van een leider die niet luistert naar de instructies uit het Westen op peil te houden.


De hierboven afgebeelde illustratie bij de uitnodiging geeft die inzet goed weer. En de introductie liegt er niet om. ´Rusland is niet uit het nieuws weg te slaan´. En waarom?

´Twee jaar geleden 'slechts' nog vanwege het steunen van het regime van de Oekraïense ex-president Janoekovytsj´.

Dat voorspelt niet veel goeds, want ja, ´regime´—Janoekowitsj was corrupt maar toch echt gekozen. En ´steunen´? Poetin was allerminst onder de indruk van zijn Oekraïense ambtgenoot en deed slechts een tegenbod tegen het EU-Associatieaccoord nadat zijn eerdere voorstel om een tripartite overleg (EU, Oekraïne, Euraziatische Unie) door de EU was afgewezen.

Maar terug naar ´Tussen de Russen´. Immers, ´daarna volgde de bezetting van de Krim en het helpen van de separatisten aan de oostgrens van Oekraïne´.

Even de gewapende staatsgreep die de door Victoria Nuland uitgekozen Jatsenjoek premier maakte, overgeslagen. Dat de helft van de Oekraïense bevolking van haar rechten werd beroofd en in verzet kwam tegen de bloedige onderdrukking door fascistische groepen geleid door de aanvoerder van de staatsgreep, Andriy Paroebiy—dat wéét de NRC-lezer niet eens. Dat Rusland het referendum van de overwegend door Russen bewoonde Krim honoreerde en zo zijn strategische belangen veilig stelde nadat drie Oekraïense ex-presidenten een oproep hadden gedaan de pacht van de marinebasis in Sebastopol per 2017 op te zeggen—telt allemaal niet mee!

Verder met ´Tussen de Russen´. ´Het neergehaalde MH17-toestel zou via de Oekraïense rebellen ook naar Rusland te herleiden zijn´. Ja, als je alleen de NRC leest. Is het ´zou´ misschien een indicatie dat men beseft dat het mogelijk anders ligt?

´Russische vliegtuigen bombarderen Syrische strijders ter ondersteuning van Assads regime´. Let even op: de ´Syrische strijders´, dat zijn dus degenen die de aanslagen in Brussel pleegden, die gevangen hun keel doorsnijden voor het oog van de camera, die van Syrië een volgend Irak en Libië willen maken. Assad, ja dat is een regime, maar de Russische interventie heeft de strijdende partijen in Genève aan tafel gebracht. Of niet soms? Even vragen op de bijeenkomst van ´Tussen de Russen´!

Tenslotte, altijd goed als uitsmijter, ´Ondertussen worden homo's bedreigd en mishandeld, oppositiepartijen onderdrukt en lijkt er geen eind aan de heerschappij en populariteit van Poetin te komen´. Mooi zo, in één zin. Poetin vet gedrukt. Voor wie nog niet wist wie er achter die bedreigingen zit!

Ik zou het allemaal gewoon terzijde hebben gelegd als ik niet wist dat aan deze oorlogspropaganda drie ton overheidsgeld is besteed. Terwijl de regering ´nadenkt´ over hoe er met de referendumuitslag moet worden omgegaan, worden hier alweer spijkers met koppen geslagen. Maar is op 6 april nu niet juist duidelijk geworden dat met deze stroom leugens en de volstrekt eenzijdige informatie van de kant van overste De Haas van Clingendael (´hoogleraar aan de Nazarbayev-universiteit van Kazakhstan´, een bekend centrum van wetenschapsbeoefening), een medewerkster van Koude-Oorlogsfossiel Radio Free Europe, en de onvermijdelijke Smeets van de NRC, alleen maar averechts werkt?

Ik heb weinig op met Poetin—Gorbatsjov, daar had ik mijn hoop op gevestigd. Maar Gorbatsjov was niet populair in de USSR, Poetin wèl in Rusland. Jammer voor ´Tussen de Russen´, en daar zal de drie ton van de regering ook weinig aan veranderen.

Zoals de oude rot Kissinger waarschuwde, we moeten bij de behandeling van Rusland na de nederlaag in de Koude Oorlog er op letten dat ze niet ook nog eens met terugwerkende kracht de verliezers van de Tweede Wereldoorlog worden. Want het voortdurend vernederen van een land, het bespotten van zijn gekozen leiders, brengt echt niet een leider voort zoals wij die willen. Echt, er komt geen Alexander Pechtold of Mark Rutte (grapje) in het Kremlin!

Als Poetin ten val wordt gebracht, en daar wordt in het Westen aan gewerkt, in Oekraïne, in Syrië, met sancties, en door het steunen van oppositionele krachten in Rusland zelf, dan komt er iemand die vele malen kwaaier is dan Poetin.

´Hoe kunnen we de schijnbaar onbehouwen en brutale Russische geopolitieke houding verklaren?´ vraagt Tussen de Russen. Nee, dan die van ons, in Joegoslavië, Afghanistan, Irak, Libië…! De Russen steunen Poetin omdat hij zich (eigenlijk nog heel gematigd) verzet tegen die politiek. En als hij daarin faalt, dan zullen ze iemand kiezen die dat beter doet. Dan zullen we nog naar Poetin terugverlangen.

Kees van der Pijl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten