donderdag 5 september 2013

Protestactie tegen oorlog tegen Syrië in Enschede

Aanstaande donderdagavond, 5 september 2013, organiseren de Aramese Beweging voor Mensenrechten, Comité Syrian in Nederland, Enschede voor Vrede, de nieuwe communistische partij NCPN afdeling Twente, de Samenwerkende Democratische Organisaties (van mensen uit Turkije) en de Turks-Mediterrane Alawitische Vereniging (TAAB) onder de noemer “Oorlog is geen Oplossing” een protestactie tegen de dreigende militaire aanval op Syrië. Deze actie vindt tussen 19 en 20 uur plaats op het Ei van Ko, het plein voor het Stadhuis.
 


Nog voordat het onderzoeksteam van de Verenigde Naties zijn werk heeft kunnen doen, heeft het Westen, zonder nader bewijs, de schuld voor de chemische aanval al gelegd bij de Syrische regering. Een vergelijking met de op leugens gebaseerde “bewijsvoering” die tien jaar geleden tot de oorlog tegen Irak leidde dringt zich op.

Die Amerikaanse oorlog tegen Irak heeft tot een ware burgeroorlog in Irak geleid die tot vandaag voortduurt. Er wordt voor een burgeroorlog tussen regering en Taliban in Afghanistan gevreesd zodra de Westerse troepen daar volgend jaar, 13 jaar na de invasie, vertrekken. En in Kosovo zijn 15 jaar na de oorlog nog steeds Westerse troepen aanwezig.

Een oorlog tegen Syrië zal ook tot een volstrekte ontwrichting van het land leiden waarvan grote delen in handen van al-Qaïda zullen vallen. De gevolgen van deze oorlog beperken zich echter niet tot Syrië, maar ook Libanon, Iran en Israël zullen erin betrokken raken. En tegen alle beloftes in zullen ook de Nederlandse Patriot-raketten een rol spelen.

De afgelopen week werd in diverse steden, wereldwijd, geprotesteerd tegen de oorlogsplannen tegen Syrië. Met name in de Verenigde Staten en Groot-Brittannië, maar afgelopen zaterdag ook in Den Haag waar het spandoek van “Oorlog is geen Oplossing” het kopspandoek mocht vormen.

In december en januari heeft “Oorlog is geen Oplossing” ook een aantal keren een protestactie in Enschede, Den Haag en Gronau (bij het bezoek van de Duitse minister van Defensie) tegen de stationering van Nederlandse (en Duitse) patriot-eenheden langs de Turks-Syrische grens. De dreiging is zeer reëel dat deze patriots een rol zullen spelen bij een eventuele militaire actie tegen Syrië, ook al zouden regering en parlement (vanwege het ontbreken van overtuigend bewijs of van een VN-mandaat) geen politieke of militaire steun aan die actie willen verlenen.

Iedereen is welkom zich bij deze protestactie aan te sluiten.

1 opmerking:

  1. Zijn er mensen die vanuit Amsterdam vertrekken? En die eventueel een lift kunnen geven?

    BeantwoordenVerwijderen